Gluten en Coeliakie deel 3

Gluten en Coeliakie deel 2
08/10/2013
Gluten en Coeliakie deel 4
05/11/2013
Gluten en Coeliakie deel 2
08/10/2013
Gluten en Coeliakie deel 4
05/11/2013

Glutenintolerantie wordt ook wel coeliakie of darmspruw genoemd. Of u echt coeliakie hebt, kan alleen regulier onderzoek uitwijzen. Dit onderzoek bestaat uit bloedonderzoek en daaropvolgend een bioptie van de dunne darm. Als er antistoffen tegen gluten worden gevonden en er is sprake van een bepaalde beschadiging van het dunne darmslijmvlies, wordt de diagnose coeliakie gesteld. Coeliakie gaat niet over, iemand moet dan een glutenvrij dieet blijven volgen.

Tijdelijke glutenintolerantie

Er zijn mensen met een tijdelijke glutenintolerantie, maar dat is waarschijnlijk ten gevolge van iets anders. De mate van intolerantie verschilt sterk per persoon. Uw mesoloog zal op grond van de onderzoeksresultaten adviseren of u zich regulier dient te laten onderzoeken.

Het vermijden van granen die gluten bevatten lijkt eenvoudig. Toch zijn er veel ‘verborgen’ bronnen van gluten. Er kan gluten voorkomen in cornflakes, bepaalde vleeswaren, dropjes en andere snoepjes, bouillonblokjes, soja, ketchup, ketjap, mayonaise, slasauzen, ijssoorten en kant-en-klaargerechten. Cosmetische producten bevatten hoogstzelden gluten. Lijm en knutselmateriaal daarentegen wel.

Een product bevat gluten zodra een van de volgende termen op de verpakking vermeld staat:
Tarwe, rogge, gerst, haver, spelt, kamut, triticale, tarwemeel, griesmeel, tarwebloem, tarwemout, zemelen, grutten, cous cous, bulgur, seitan, roggemeel, roggebloem, havermout, havervlokken, havermeel, gort, gerstemoutbloem, parelgort, muesli, cruesli.

Een product bevat mogelijk gluten wanneer het een van onderstaande ingrediënten bevat:
Bindmiddel, deegwaren, vermicelli, macaroni, spaghetti, mie, paneermeel, mout, moutstroop, plantaardige vezels (deze kunnen afkomstig zijn van tarwe), plantaardig eiwit (dit kan afkomstig zijn van tarwe), gemodificeerd gluten.