Gluten en Coeliakie deel 4

Gluten en Coeliakie deel 3
22/10/2013
Te weinig maagzuur
03/12/2013
Gluten en Coeliakie deel 3
22/10/2013
Te weinig maagzuur
03/12/2013

Sinds 2000 moeten fabrikanten op het etiket vermelden dat ze zetmeel afkomstig van een glutenbevattend graan voor een product hebben gebruikt. Wanneer er bijvoorbeeld tarwezetmeel gebruikt is, dan moet de fabrikant dit ook op het etiket aangeven. In dat geval staat er dus tarwezetmeel of gemodificeerd tarwezetmeel op het etiket. Heeft de fabrikant maïs- of rijstzetmeel gebruikt, dus zetmeel afkomstig van glutenvrij graan, dan is de aanduiding zetmeel of gemodificeerd zetmeel voldoende. Wanneer u op de verpakking van een product de term zetmeel of gemodificeerd zetmeel ziet staan, kunt u er dus vanuit gaan dat het zetmeel geen gluten bevat.

Sporen van gluten

Bij de bereiding van bier, whisky, chocolade, cornflakes, brood en koekjes wordt soms mout gebruikt. Mout ontstaat door gerste- of tarwekorrels te laten kiemen en daarna te drogen. Een deel van het eiwit uit de korrels, en dus ook gluten, wordt tijdens dit proces afgebroken. Deze afbraak is echter onvolledig, waardoor mout, moutaroma of -extract dat afkomstig is van gerst of tarwe, altijd nog sporen gluten kan bevatten.

Glutenvrije producten

Het Voedingscentrum geeft jaarlijks een boekje uit waarin veel van deze glutenvrije producten zijn opgenomen. Deze lijst van glutenvrije merkartikelen (lijst nr.210) is samengesteld door de ALBA, de databank voor voedselovergevoeligheid, in samenwerking met het Voedingscentrum. Elk jaar in april komt er een nieuwe lijst uit.
Gewone supermarkten hebben inmiddels glutenvrij brood. Bij de natuurvoedingswinkel zijn veel speciale glutenvrije producten verkrijgbaar, zoals pasta, koek, crackers en brood. Deze producten zijn duur. U kunt ook kiezen voor graansoorten die van nature glutenvrij zijn. Deze zijn als graan en meel te verkrijgen en niet zo duur.