Wat kan de Osteopaat?

De osteopaat heeft een opleiding gevolgd in:

  • Reguliere geneeskunde (anatomie, fysiologie, pathologie, neurologie)
  • Uitgebreide kennis (osteopathisch) van de embryologie, uitgebreide anatomie, verloop van bloedvaten, zenuwen, etc.
  • Specifieke kennis van de mechanica, bewegingen, dysfunctiemechanismen
  • Uitgebreide palpatie en onderzoek tot in de kleinste details
  • Osteopathische technieken en integratie

Het college voor osteopathische geneeskunde Sutherland is een zesjarige deeltijdopleiding op post-HBO niveau. Afgestudeerde osteopaten ontvangen de titel D.O. (Diploma in de Osteopathie) en zijn geregistreerd bij een van de registers voor Osteopathie. Er bestaat een verschil in de diverse opleidingen voor Osteopathie in Nederland. De osteopaten in het IMC hebben allen de hoogste kwaliteitsgraad in de Osteopathie en werkt volgens de richtlijnen voor praktijk uitoefening van het Nederlands Academisch College voor Osteopathie (NACO).

Registratie en Vereniging

De gediplomeerde osteopaten staan geregistreerd bij het Nederlands Register voor Osteopathie (NRO) of de Nederlandse Federatie voor Osteopathie (NOF) en zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie (NVO). De registers regelen ondermeer het tuchtrecht, de klachtenprocedure en de beroepsethiek. De osteopaat houdt zich aan de gedragscode van de beroepsgroep. (zie:beroepsvereniging ).
Het Nederlands Academisch College voor Osteopathie (NACO) werkt nauw samen met de vereniging en registers en kent bovendien vele internationale samenwerkingen.