Je eet wat je weet?

Natuurlijke overgang
26/03/2014
Integrale aanpak van depressie
11/07/2014
Natuurlijke overgang
26/03/2014
Integrale aanpak van depressie
11/07/2014

Hoe bewust is men van de gevolgen van zijn levensgewoonten? Zo maakt het overgrote deel van de Nederlanders (83%) zich niet ongerust over zijn voedsel. Ten onrechte. Gezondheid begint met voeding. Jaarlijks wordt 98% van de lichaamscellen vernieuwd. De bouwstoffen voor die nieuwe cellen haalt het lichaam grotendeels uit voedsel. Letterlijk zoals het spreekwoord luidt: je bent wat je eet. Zoals een klein beetje diesel een benzinemotor doet haperen en vastlopen, zo kan het huidige welvaartsvoedsel welvaartsziekten veroorzaken en we hebben er wat!

Verbanden tussen eetgedrag en ziekten

‘Vetten die stollen in de koelkast (= verzadigde vatten) stollen ook in uw aderen’, doet het altijd goed in de spreekkamer. Het is triest, maar niet zelden waar: de meeste voedingswaarde van het steeds populairder wordende ‘kant en klaar gemaksvoedsel’ zit in de kartonnen verpakking. Opmerkelijke verbanden tussen eetgedrag en ziekten verdienen veel meer onderzoek. Zo consumeren de Grieken bijna een deciliter olijfolie per dag en in Griekenland komt borstkanker heel weinig voor. Japan telt beduidend minder hartaanvallen en Japanners eten veel vis. Het lijkt erop dat naast algemene adviezen over levensgewoonte-risico’s ‘adviezen op maat’ gegeven moeten worden. Dat artsen weinig met voeding hebben blijkt wel uit de kwaliteit van het voedsel in de meeste ziekenhuizen.

Advies op maat

De alternatieve kant van de gezondheidszorg slaat met regelmaat door naar de andere kant, naar de zogenaamde orthorexia. Hier wordt nog wel eens teveel van het gezonde gepropageerd, waarbij het gezondheidsaspect louter bestaat uit geruchten of vermeende denkbeelden.
De waarheid ligt zoals altijd in het midden, tussen regulier en alternatief in. Een persoonlijk advies op de individuele maat is een kunst uit de Ayurvedische geneeskunde, maar dient echter wel naar het Westen vertaald te worden. Vele risico’s en vele klachten zijn feitelijk relatief eenvoudig te verhelpen. Als je weet wat je eet, weet je ook wie je bent.