Crohn & colitis

Crohn & colitis

Crohn en Collitis behandeld in het IMCDe ziekte van Crohn is een chronische ontsteking die in het hele spijsverteringskanaal voor kan komen. Primaire lokalisatie van deze onstekingen is echter het ileum, het einde van de dunne darm.

De symptomen kunnen zijn:

 1. Geringe tot hevige koliekachtige of zeurende pijn rechtsonder in de buik en rond de navel.
 2. Diarree, gewoonlijk afgewisseld door perioden met normale stoelgang.
 3. Soms licht verhoogde temperatuur.
 4. Gebrek aan eetlust, opgezette buik, algemene malaise, gewichtsverlies.

Bij Collitis is er sprake van een chronische ontsteking van de dikke darm en/of de endeldarm. Bij Collitis zijn de ontstekingen oppervlakkig, terwijl bij Crohn de zweren (ontstekingen) dieper gelegen zijn.

Behandeling Crohn & Collitis

In het IMC kijken we naar de verschillende oorzaken die tot de chronische ontsteking leiden en is de aanpak multidisciplinair.

 • Voeding: we kijken naar intoleranties, allergieën, tekorten, spijsverteringsstoornissen, enz – mesologie.
 • Psyche: de ontstekingen leiden vaak tot een bepaald gedrag en dit gedrag houdt de ontstekingen weer in stand – psychotherapie en PRI.
 • Buik: we zoeken naar verklevingen, fixaties, doorbloedingsproblemen, met name in het darmbereik – osteopathie.

Middelen: we hebben verschillende mogelijkheden om de oorzaken van de ontstekingen aan te pakken. Deze worden individueel uitgezocht en ingezet, zoals:

 • Homeopathie: verschillende homeopathische middelen zijn specifiek gericht op de ontsteking
 • Vitaminen & mineralen: aanvullen van tekorten, probiotica, enzymen, enz.
 • Ayurveda: diverse kruiden uit de Ayurveda zijn gericht op de bestrijding van de ontsteking en/of de verbetering van de spijsvertering.
 • Psychotherapie, gericht op angsten, ontspanning, dagelijks omgaan met de aandoening
 • Osteopathie: het optimaliseren van de spijsvertering, de beklemmingen behandelen, verklevingen, de wervelkolom, enz.

Casus

Vrouw van 59 jaar kwam 7 jaar geleden met hoofdpijn, netelroos, slapeloosheid en buikpijn sinds een half jaar. Buikpijn was ontstaan na een hevige aanval van pijn, met bloed bij de ontlasting. De internist stelde ontstekingen vast en even later was de diagnose M. Crohn van toepassing. Moeder van patiënte was bekend met M. Crohn. De gebruikelijke medicatie werd ingezet.

Osteopathisch onderzoek leverde fixatie van de renale en vesicale lussen van de dunne darm en osteopathische invaginatie van de ICV (Bauhin). Daarnaast een verzakte en gekantelde lever en een gefixeerde sutura occipito-mastoidalis en C1.

Zes weken later was de reactie op de behandeling vier weken lang heftig geweest. De 2 opvolgende weken was een periode met pijnvrije buik en normale slaap. Een jaar lang is mevrouw om de 2 maanden behandeld, telkens op hetzelfde systeem. Na een jaar kon de medicatie gehalveerd worden. Daarna werd patiënte iedere zes maanden behandeld en nu bedraagt de tussenliggende periode negen maanden. Alle medicatie is gaandeweg gestaakt. Een maal tussendoor leek er een terugval te zijn, maar dit bleek een voedselvergiftiging te zijn.

In de loop van de 7 jaren werd regelmatig over voeding gesproken, mevrouw begon een eigen moestuin en kruidentuin. Eet nu de gezonde en gekruide groenten, voldoende goede vetten in de vorm van oliën en geen suikers. Regulier darmonderzoek toont nu een schone darm.