Endometriose

Endometriose

Endometriose behandelingWat is endometriose?

Endometriose is een chronische aandoening waarbij weefsel dat (enigszins) lijkt op baarmoederslijmvlies (endometrium) buiten de baarmoederholte voorkomt. Dit weefsel zit meestal op het buikvlies (peritoneum) en/of organen in de buik. Een enkele keer komt het voor op de baarmoederhals, in de borstholte (long), in de navel of in een keizersnede litteken. Het “groeit” daar, en zorgt voor een chronische ontsteking met een scala van klachten.

Bijvoorbeeld als endometriose op de darmwand zit kan het darmproblemen geven, en pijn bij de ontlasting. De chronische ontsteking zorgt vaak voor verminderde vruchtbaarheid, die overigens ook het gevolg kan zijn van vergroeiingen en verklevingen van eileiders en eierstokken.

Oorzaken van endometriose

De oorzaak van endometriose is regulier (nog) niet bekend. Mogelijke verklaring voor endometriose:

Retrograde menstruatie: In 1921 gaf J. Sampson het ziektebeeld van meerdere oppervlakkige, kleine met (oud) bloed gevulde laesies van het buikvlies, op eierstokken en darmoppervlak een naam: endometriose. In 1927 lanceerde hij de retrograde menstruatie theorie ofwel refluxtheorie als oorzaak van endometriose. Tijdens de menstruatie loopt het meeste menstruatiebloed via de vagina naar buiten, maar er kan ook wat bloed uit de baarmoeder via de eileiders de buikholte in stromen; dit heet dan retrograde menstruatie. Vrijwel alle vrouwen hebben zo nu en dan een retrograde menstruatie, dit zou daarom wel fysiologisch kunnen worden genoemd (Halme, 1984), maar de meeste krijgen geen endometriose. Er moeten dus ook andere factoren een rol spelen in het ontstaan van endometriose.

Transplantatietheorie: In 1965 toonde Polishuk aan dat in het retrograad in de buikholte belande menstruatiebloed levende baarmoederslijmvliescellen kunnen zitten. Deze moeten zich ook nog kunnen hechten aan het buikvlies, darmwand of eierstokken, en zich kunnen ontwikkelen tot endometriosehaarden. Deze transplantatietheorie past ook bij endometriosehaarden die in het litteken van een keizersnede in de buikwand kunnen ontstaan.

Andere factoren: Daarnaast spelen er ook andere gynaecologische factoren, omgevingsfactoren (milieu) en leeftijd van de eerste menstruatie een rol.

Behandeling in het IMC

In het IMC kijken we naar alle omstandigheden. Enerzijds leggen we de nadruk op de plaats waar endometriosehaarden zich kunnen ontwikkelen. Deze plaatsen zijn veelal slechter doorbloed (verklevingen, fixaties) c.q. minder beweeglijk (bekken, heiligbeen, etc.) en daardoor goed te behandelen met osteopathie. Anderzijds kijken we naar de hormonale omstandigheden, zoals de oestrogeenhuishouding, sluimerende infectie haarden, de toestand van het buikvlies. De hormonale omstandigheden zijn middels mesologie in kaart te brengen en te behandelen.

Wat kun je zelf doen?

  • Vermijd gewone tampons, deze zijn gemaakt van katoen wat is bewerkt met pesticiden. Gebruik organische tampons of maandverband;
  • Vermijd soja. Soja is een xeno-oestrogeen en dat werkt als oestrogeen in je lichaam;
  • Vermijd suiker en granen, deze werken onstekings-bevorderend;
  • Vermijd zuivelproducten.