Hernia lage rug

Hernia lage rug

Lage rug herniaWat is een hernia?

De medische term voor een hernia is Hernia nuclei pulposi (HNP). Bij deze aandening van de rug stulpt een tussenwervelschijf uit welke op spinale zenuwen kan drukken. Een hernia kan daarom pijn veroorzaken en het functioneren van de uittredende zenuwen beinvloeden: motorische uitval (beweging en kracht) en sensibiliteitsstoornissen (gevoel). De diagnose HNP wordt meestal gesteld door röntenfoto’s of een MRI-scan.
Verreweg de meeste hernia’s komen voor in de lage rug, namelijk ruim 90%. Na de lage rug komen de meeste hernia’s voor in de nek. De thoracale wervelkolom vertoont zelden hernia’s, slechts 1-2% van alle gediagnosticeerde hernia’s.

 

Hernia lage rug: is elke uitstralende rugpijn een hernia?

Pijn in de rug met uitstraling naar de benen wordt klassiek gediagnosticeerd als hernia. Statistisch gezien hebben veel mensen een hernia, maar weinigen hebben last daarvan. Wanneer ‘rugpijn met uitstraling’ optreedt is het een valkuil om de oorzaak direct op de hernia te schuiven. Er kan veel meer aan de hand zijn, zoals:

 • Een ontsteking van het foramen intervertebrale (uittreedplaats van de zenuw)
 • Een irritatie in het verloop van de zenuw door mechanische spanning rondom:
  • Nier
  • Darmen
  • Ovaria
  • Uterus
 • Een beklemming van de zenuw door spieren of banden
 • Een verstoorde mineralenbalans
 • Verminderde Myeline-bescherming (vet) van de zenuw
 • Verstoorde doorbloeding
 • Etc.

Gedegen onderzoek in een totaal plaatje is daarom noodzaak om de klacht blijvend op te lossen.

 

Webinar lage rugklachten / hernia lage rug

Op 29 juni 2020 heeft Robert Muts een webinar gegeven over lage rugklachten en mogelijke relaties met de buik. Kijk hier dit seminar terug.

 

Casus HNP

Een patiënte kwam in ons centrum met de diagnose Hernia Nucleus Pulposis (HNP) en als klachten: lage rugpijn, uitstralende pijnen naar het rechter been tot aan de buitenkant van de voet en een klapvoet (de voet klapt neer bij het lopen door krachtsverlies). Zij stond op de wachtlijst voor een operatie aan de rug.

Opvallend bij deze patiënt was dat de klachten waren begonnen na een bacteriële infectie twee jaar geleden. Uitgebreid onderzoek bracht een functiestoornis aan het licht ter hoogte van de overgang tussen de dunne en de dikke darm. Hier bevindt zich een klep (ileocecal valve), welke belangrijke functies heeft voor de verteringsprocessen. Het onderzoek toonde een chronische ontsteking aan en een mobiliteitsbeperking van deze klep.

Ter hoogte van de klep is zeer veel lymfatisch weefsel terug te vinden. Deze lymfe bepaald voor 70% ons immuunsysteem. Anatomisch gezien liggen er vele structuren direct achter de klep, zoals de bloedvaten naar het been, de urinebuis, de eierstok en een belangrijke zenuwvlecht naar het been. Vooral deze zenuwvlecht, die zowel door de chronische ontsteking als door de fixatie geïrriteerd wordt, kan hernia-achtige symptomen veroorzaken.

Bij deze patiënte is de chronische ontsteking met homeopathie behandeld en de ‘darmklep’ is osteopathisch behandeld. De osteopathie zet alle inwendige structuren weer in beweging. Na drie behandelingen (zes weken) waren de meeste klachten verdwenen, waarna overgeschakeld is naar een langduriger behandeling, waarbij veel meer aspecten van het menselijk lichaam mee behandeld worden, om te voorkomen dat de klacht weer terugkomt. Deze patiënte met de diagnose hernia, had gelukkig geen operatie nodig. Positief gezien kunnen wachtlijsten dus een voordeel zijn.