Menstruatieklachten

Menstruatieklachten

De menstruatie is een natuurlijk fenomeen dat iedere maand terug keert: de menstruele cyclus. Onder invloed van hormonen groeit het endometrium (baarmoederslijmvlies) en het myometrium (baarmoederspieren). De hormonen die dit proces begeleiden zijn de zogenaamde steroïdhormonen, opgebouwd uit cholesterol (hormonen en voeding). De menstruele cyclus gaat voor veel vrouwen gepaard met menstruatieklachten.

Menstruatieklachten: voor en tijdens menstruatie

Menstruatieklachten, buikpijnBij meer dan de helft van de vrouwen is de menstruatie ronduit pijnlijk; men spreekt van dysmenorroe. Bij een op de tien vrouwen zijn de klachten zo ernstig dat ze een of twee dagen thuisblijft. Bij meisjes tussen de 14 en 18 jaar is de buikpijn het hevigst, daarna wordt het meestal wat minder. Soms gaat menstruatiepijn bovendien vergezeld van misselijkheid, migraine en een neiging tot flauwvallen.

Als een vrouw de pil gebruikt, worden de menstruatieklachten minder en ook de geboorte van het eerste kind verminderen vaak de klachten. Bij sommige vrouwen beginnen de klachten pas na het 25e jaar. Ze hebben dan last van een zeurende pijn in de onderbuik als ze ongesteld zijn. Soms begint de buikpijn al in de week voor de menstruatie.

De menstruatie zelf kan gepaard gaan met verschillende klachten. Daarnaast kunnen er ook in de periode vooraf aan de menstruatie klachten ontstaan: het premenstrueel syndroom, kortweg PMS genoemd. Hierbij kunnen de  PMS-klachten het leven behoorlijk vergallen. Lees hier hoe premenstruele klachten in het IMC behandeld worden door de mesoloog.
Gespannen borsten is een vaak gehoorde klacht en kan verschillende oorzaken hebben. Een toename van de borstomvang in de tweede helft van de cyclus is echter een natuurlijk fenomeen.

Middenpijn is een pijnlijk gevoel in de onderbuik rond het moment van de eisprong en dus rond de veertiende dag van de cyclus. Dit duurt meestal enkele minuten tot uren, maar kan soms dagen aanhouden.

Overmatig en onregelmatig bloedverlies kan als oorzaak een onderliggende ziekte hebben of een spiraaltje, maar het is ook vaak een teken van de naderende menopauze.

Uitblijven van de menstruatie (amennoroe) kan uiteraard wijzen op zwangerschap. Andere oorzaken kunnen zijn: stress, te snel afvallen, te veel lichaamsbeweging, een hormonale stoornis, te veel drop eten of overgewicht.

Tips en adviezen bij menstruatieklachten.