Osteoporose

Osteoporose

poreus bot, botontkalking, osteoporoseHet botstelsel bestaat uit 206 botten en botjes, die het lichaam structuur en stevigheid geven. Bot is opgebouwd uit een stevige matrix (bindweefsel, 30%), die versterkt wordt door afzettingen van kalkzouten (70%) in de vorm van hydroxyapatiet. Voortdurend wordt bot afgebroken (door osteoclasten) en opgebouwd (door osteoblasten). De lengte- en breedtegroei gaan door tot ongeveer het 16e jaar. Na het 25e jaar begint de skeletmassa af te nemen, dat wil zeggen de botomvang verminderd niet, alleen de inhoud.
Door botontkalking (osteoporose) worden de botten zachter. Dit kan samengaan met kramp in de benen, spierpijn en pijn in de onderrug. Botontkalking en inzakking van de rugwervels is moeilijk te behandelen en daarom is preventie van groot belang.

“Osteoporose: kalk is niet altijd hetzelfde”

Verschillende soorten kalktabletten zijn echter samengesteld uit verschillende calciumzouten en niet ieder bot bezit dezelfde kalkzouten. Daarnaast is magnesium van groot belang voor een goede botopbouw, evenals de spoorelementen koper, zink, fluor, borium en mangaan. Verder vormen de vitaminen C, K en D belangrijke co-factoren bij de botopbouw.

Wanneer er sprake is van osteoporose, kan een mesoloog heel exact uitmeten welke van deze stoffen in de keten van botopbouw niet goed opgenomen worden. Hierdoor kan de therapie heel gericht het lichaam ondersteunen.

Vervolgens zijn een aantal organen betrokken bij de opname en verwerking van kalk, zoals:

  • Dunne darm (opname)
  • Lever (vitamine D)
  • Schildklier (hormoon calcitonine)
  • Bijschildklieren (hormoon parathormoon)
  • Nieren (vit D, kalkresorptie)
  • Bindweefsel (cellulaire opname)
  • Hypofyse

Deskundig advies is essentieel bij de voorkoming van osteoporose. Een mesoloog of een meso-voedings-coach kan bij de preventie van osteoporose daarom veel voor u betekenen.