Bernadette orthomoleculair arts amsterdamMijn naam is Bernadette van Klink en ik ben in 1968 geboren. Ik ben opgegroeid in een klein dorp en woonde samen met mijn ouders en een zus die een paar jaar jonger is. Mijn vader werd ziek toen ik negen jaar was. Door de ziekte van mijn vader heb ik er voor gekozen om geneeskunde te gaan studeren. Maar behalve interesse in de reguliere geneeskunde, ben ik ook altijd geïntereseerd geweest in de complementaire geneeswijzen. In de zesde klas van de lagere school was het gebruikelijk dat iedere scholier een boek kreeg als aandenken aan de lagere school. De meeste leerlingen vroegen om een roman. Maar ik wilde een boek over kruidengeneeskunde hebben (en kreeg het ook).

Ik heb geneeskunde gestudeerd in Groningen en ben in 1999 afgestudeerd. Op elke universiteit geneeskunde in Nederland zijn werkgroepen Additieve Geneeswijzen, in Groningen met de mooie naam Machaon. Toen ik geneeskunde ging studeren, was dat de eerste werkgroep waar ik me voor aanmeldde.

Na mijn afstuderen heb ik korte tijd in het ziekenhuis gewerkt, maar kwam er al snel achter dat dit niets voor mij was. Daarna ben ik bij de Medische Opvang Asielzoekers (MOA) gaan werken. Tijdens deze periode heb ik de opleiding tot Arts Maatschappij en Gezondheid gevolgd en afgerond. Bij de MOA heb ik met veel plezier tot 2006 gewerkt. We hebben in die periode veel protocollen ontwikkeld en deden veel toegeleiding naar de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ). 2006-2007 heb ik een sabbatical genomen en een jaar in Azië gereisd. Tijdens deze reis heb ik veel over mijzelf ontdekt en heb ik ook nagedacht hoe ik verder wil in dit leven. Na terugkomst heb ik zeven maanden in de psychiatrie gewerkt om vervolgens bij Treve advies te gaan werken, een bedrijf die gespecialiseerd is in de Medische Advisering en Expertise. Hier heb ik spreekuren (gedaan) in onder andere advisering in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), gehandicaptenparkeerkaarten, Wet Inburgering, bijzondere bijstand en de Participatiewet. Ook doe ik adviseringen aan de IND over vreemdelingen waarbij de IND bijvoorbeeld wil weten of iemand kan reizen en of behandeling in het land van hetkomst aanwezig is.

Om mijzelf te ontwikkelen heb ik van 2008 tot 2012 bij het Raja Yoga Instituut de docentenopleiding gevolgd en van 2011 tot 2014 heb ik de opleiding tot Transpersoonlijk therapeut bij Brise suave gevolgd. 2016-2017 heb ik de opleiding orthomoleculaire voedingsleer en therapie bij de Stichting Educatie Atrium Innovations gevolgd.

Orthomoleculaire therapie

Klachten en ziekte, vooral chronische, worden meestal veroorzaakt door voeding, leefstijl en omgevingsfactoren. In de reguliere geneeskunde worden de klachten en ziekten vaak onderdrukt met medicijnen in plaats van de oorzaak aan te pakken. Mijn insteek is juist om op zoek te gaan naar de achterliggende oorzaak van de klachten en ziekte. Hiervoor is een uitgebreide anamnese tijdens het intakegesprek van groot belang. Daarnaast kan ik gebruik maken van gespecialiseerd laboratoriumonderzoek, zoals bijvoorbeeld bloed- en ontlastingsonderzoek.

De orthomoleculaire geneeskunde kan worden ingezet bij de behandeling van talloze ziekten, variërend van aderverkalking tot kanker en zelfs bij gedragstoornissen en psychiatrische aandoeningen. Het kan ook preventief worden toegepast als belangrijke bescherming tegen aandoeningen waarbij de functie van (een deel van) het lichaam afneemt of verslechterd, zoals slijtage en versnelde veroudering. Daarnaast kan de orthomoleculaire geneeskunde helpen de gezondheid te optimaliseren door het afweersysteem te stimuleren.

Hoewel in mijn werk de nadruk zal liggen op de orthomoleculaire behandeling, kan het ook gebeuren dat ik technieken zal gebruiken die ik in mijn opleiding tot transpersoonlijk therapeut geleerd heb, bijvoorbeeld wanneer blijkt dat er stagnaties optreden in het veranderen van leefstijl. Daarnaast ben ik (onder andere) geïnteresseerd in kruidengeneeskunde en de ayurveda. Hoewel ik daar nu nog weinig van af weet, wil ik in de toekomst mijn kennis gaan uitbreiden om ook (één van) deze methodes in mijn werk te integreren.

Integraal Medisch Centrum (IMC)

Januari 2018 ben ik begonnen bij het IMC als orthomoleculair arts, waar ik op vrijdag spreekuur heb. Daar zit ook de Huizer apotheek gevestigd waar direct na het spreekuur de geadviseerde supplementen gekocht kunnen worden.

Ik werk nauw samen met de apotheker van de Huizer apotheek die gespecialiseerd is in supplementen en de interactie tussen supplementen en medicijnen. Supplementen kunnen soms de werking van medicijnen beïnvloeden. Door deze samenwerking kunnen we dit nauwgezet in de gaten houden en ernstige problemen voorkomen. Als cliënt krijgt u 10% korting op de supplementen. De supplementen kunnen ook online gekocht worden.

Tarieven

1e Consult (intake) tot max. 75 min. (incl. bijkomende werkzaamheden): € 145,-
2e Consult (bespreken behandelplan) tot max. 75 min.: € 145,-

Vervolgconsulten afhankelijk van tijdsduur:
Consult 25 minuten: € 55,-
Consult 50 minuten: € 110,-