Koolhydraatarm eten – granenvrij

Koolhydraatarm eten, zo doe je dat

Onderstaand een lijst van producten voor granen-arm en koolhydraatarm eten. Graanvrij zal in onze maatschappij niet lukken, evenals koolhydraatvrij. Het gaat erom deze producten tot een mini-minimum te beperken.
Dit dieet dient minstens drie maanden gevolgd te worden, waarna je sommige producten, één voor één, zou kunnen proberen en de reactie van je lichaam vertelt de rest. Het is wel raadzaam om, welk dieet dan ook, onder deskundige begeleiding te volgen inclusief controles. De meso-voedings-coaches zijn bij uitstek geschikt om je tijdens dit dieet te begeleiden. Maagdarm-, lever-, pancreasstoornissen kunnen de oorzaak zijn van een voedingsintolerantie. Indien dit bij u een rol speelt dan zal de meso-voedings-coach u hiervoor doorverwijzen naar de mesoloog.

In onze lijst ziet u ook rijst staan omdat in onze optiek rijst een neutrale voedingstof is qua koolhydraten. Rijst veroorzaakt meestal geen problemen en past dus ook prima bij koolhydraatarm eten.

De volgende producten vallen onder granen

  • boekweit, boekweitgrutten, boekweitmeel
  • gierst (sorghum, milet)
  • gerst
  • gort, vluggort, parelgort
  • haver, haverzemelen (havermout), havervlokken
  • maïs, maïskorrels (pofmaïs)
  • rogge, roggemeel (roggebloem), roggevlokken
  • tarwe
  • quinoa

De volgende producten bevatten o.a. tarwe

  • bloem (patentbloem)
  • bulgur (bulghur)
  • couscous
  • durum
  • spelt

Lijstje met producten die handig zijn om in huis te hebben bij koolhydraatarm eten

  • witte rijstebloem
  • bruin rijstmeel
  • gemengde rijstebloem
  • sojabloem
  • puur maïsmeel (maizena)
  • glutineuze rijstebloem
  • rijstwafels en rijstcrackers
  • mihoen (rijstmie, sommige vormen bevatten tarwe)
  • rijst
  • rijstvellen (zoals die om kleine loempia’s zitten)

Recepten

Koolhydraatarm etenRijstsoorten Azië

  • Pandan rijst is een goed geurende rijstsoort afkomstig uit Thailand en het heeft een witte lange rijstkorrel. Deze naam is afgeleid van de Pandanpalm boom uit Thailand waarnaar de rijst ruikt. Deze rijst zou gekookt zijn met de bladeren genaamd pandan, de geur vindt men meestal erg lekker.
  • Basmati rijst, deze geurige lange witte korrel rijst komt uit Noord India (en Himalaya gebied)
  • Botan Kleefrijst heet ook Sushi of dessert rijst, dit is rijst wat op een speciale manier is gemaakt om het zoeter te laten smaken en te laten kleven. De rijst hiervoor kan van alle soorten zijn.
  • Jasmijn of parfumrijst, dit is rijst afkomstig uit Thailand met een jasmijn smaak. Meestal worden ook andere soorten rijst gebruikt en worden zoete jasmijn smaakstoffen toegevoegd.
  • Meergranen rijst, dit is gemixte rijs wat bestaat uit zilvervliesrijst, rijst, gerst, tarwe en andere granen te vinden in de meeste supermarkten.
  • Paddy rijst, is een soort rijst met de kar er nog omheen.
  • Rode rijst, wordt in de Himalaya streken verbouwd, er worden kleurstoffen van tomaat aan toegevoegd.
  • Snelkook rijst, Paraboiled rijst, dit is voorgekookt rijst, omdat de vitaminen van het kaf er nog inzitten zit er een licht gele kleur aan. Het is snel te maken omdat het al is voorgekookt.
  • Siam rijst, rijst afkomstig uit Thailand. Langkorrelig icht en zacht van smaak, bestaat uit Patna rijst.
  • Thaise zwarte rijst, rijst met een kleurstof
  • Zilvervliesrijst, rijst met het vliesje er nog omheen, kookt snel en is best sterk van smaak, vol vitaminen.

Rijstveld voor koolhydraatarm eten

Rijstsoorten Europa & Amerika

  • Arborio rijst, rijst afkomstig uit Italië
  • Carolina long grain rijst, gouden rijst, lange Patna rijstkorrels uit de Verenigde Staten Gele rijst, rijst met een gele kleurstof toegevoegd. Deze rijst is niet zo vol van smaak, wel ideaal om daar kip en groentenstukjes aan toe te voegen.
  • Risottorijst, is gemaakt van rijst wat groeit in Italië, het heeft grote ronde stevige korrels. Het kan ook gebruikt worden voor Paella. Elke streek in Italië heeft z’n eigen rijst. Zo is er Roma rijst en Carnaroli rijst.
  • Patna rijst, meest gegeten rijst uit India, langkorrelige gewone witte rijst. Wordt ook wel verbouwd in Zuid-Amerika.
  • Gebroken rijst, dit is een bijproduct van het slijpen van rijst. Dit kan van alle landen komen, soms staat er op de verpakking waar het vandaan komt, bijvoorbeeld Surinaamse gebroken rijst.
  • Paella rijst, gemaakt van een rijstsoort uit Spanje. Dit geeft stevige bolle korrels.
Maak een Afspraak