Probiotica

Probiotica, een hulp voor de darmflora

Mensen met een goede darmflora hebben en betere kans om ernstige ziektes te overleven. Ook zijn mensen die een forse antibioticakuur achter de rug hebben gevoeliger voor infecties met ziekteverwekkende bacteriën. De micro-organismen in de darm zijn in staat toxinen (gifstoffen) en kankerverwekkende stoffen af te breken en ze kunnen stoffen produceren die andere micro-organismen, waaronder ziektekiemen, in hun groei remmen, de zogenaamde bacteriocinen.

Probiotica zijn in staat infecties te voorkomen doordat ze, evenals de darmflora, de ziektekiemen belemmeren om zich in het lichaam in voldoende mate te huisvesten. Dit wordt kolonisatieresistentie genoemd.

Ieder mens reageert echter weer verschillend op probiotica preparaten. Daarnaast heeft de consumentenbond vele preparaten onderzocht en het blijkt vaak dat er niet de hoeveelheid in zit, die op de verpakking staat vermeld. Dit is met name het geval bij die verpakkingen die men bij de supermarkt koopt.

Ieder mens heeft zijn eigen unieke darmflora. De flora is zo individueel als het menselijke DNA. Zo zal ieder mens ook ‘zijn’ probioticapreparaat goed kunnen verdragen en een ander preparaat niet. Deskundig advies is wenselijk.

Dat geldt evenzeer voor de periode van inname. In het algemeen dient men een dergelijk preparaat in te nemen totdat de oorzaak van de darmverstoring is weggenomen. Dit vergt een deskundig onderzoek.

Wist je dat:

  • Probiotica bij je moet passen qua type, leefstijl, leeftijd, etc.?
  • Het een jaar duurt voor de darmflora hersteld is van antibiotica?
  • Prebiotica niet hetzelfde is als probiotica, maar de voeding voor je flora?
  • Voeding ook probiotica bevat? Zoals gefermenteerde voedingsmiddelen, onder andere yoghurt, kaas, bier, zuurkool, salami en augurken.
  • Niet alleen je leefstijl, maar ook ouder worden, je omgeving, medicijnen of stress van invloed kunnen zijn op je darmflora.
  • Je misschien geen klachten hebt, maar toch een verstoorde darmflora?
  • Een probioticum daarom ook bij gezonde mensen positieve effecten kan hebben?
Maak een Afspraak