Restless Legs

Restless Legs: RLS niet erkende volksziekte

 Iedereen heeft wel eens een slapeloze nacht. Een keertje is lastig, maar er zijn mensen die chronisch last hebben van slapeloosheid door het fenomeen van ‘rusteloze benen’. Een op de twintig Nederlanders heeft hier last van.

 Uit onderzoek blijkt dat 5% van de volwassen Nederlanders worden ‘s nachts geplaagd door het Restless Legs Syndrom (RLS). RLS is een kruiperig, branderig gevoel in de kuiten, vooral ’s nachts, waardoor de patiënt de benen moet bewegen. Het komt ook, in mindere mate voor in de voeten, bovenbenen en armen. Omdat het syndroom niet levensbedreigend is, is de ernst ervan lange tijd onderschat. Dat degene die eraan lijdt jarenlang niet aan een goede nachtrust toekomt, is iets ‘waar hij maar mee moet leren leven’.

Intussen is duidelijk geworden dat RLS een serieuze neurologische aandoening is, die goed is te behandelen. Er zijn er nog maar weinigen die van deze ontwikkelingen op de hoogte zijn.

“Er is geen leeftijd verbonden aan RLS, je komt er moeilijk vanaf en naarmate je ouder wordt neemt de pijn toe” zegt Joke Jaarsma, voorlichter van de Stichting Restless Legs.  “Het is een niet erkende volksziekte, waarbij de huisarts vaak zegt dat het tussen de oren zit. Of ze praten over aderkrampen”.

Regulier is de hoofdoorzaak het gebrek aan ijzer in het lichaam. Binnen het IMC weten we echter dat vele verschillende mineralen een rol kunnen spelen (o.a. Magnesium, Calcium, Zink, Selenium), maar ook hormonen en dat het veelal draait om een cellulaire opnamestoornis. Eenvoudige suppletie van ijzer heeft dan ook maar in enkele gevallen zin.

Daarnaast moeten we kijken naar de fascia in de benen.

  • Wordt er iets beklemd vanuit de buik of rug naar de benen?
  • Is het lieskanaal goed doorgankelijk?
  • Stromen de bloedvaten vrij door?
  • Hoe is het met de spijvertering, want die is actief in de nacht?
  • Staat het bekken wel recht?
  • Zelfs een scheefstaande enkel kan van invloed zijn.

 

Maak een Afspraak