Coronavirus

Hart onder de riem
27/01/2020
Hart onder de riem
27/01/2020

De WHO heeft een noodverordening uitgeroepen over de uitbraak van het Corona-virus in China. Het is een verzamelnaam voor een hele groep virussen. Coronavirussen hebben allemaal uitsteeksels met een bolletje erop, dat net lijkt op een kroontje. Vandaar de naam: ‘corona betekent ‘kroon’ in het Latijn. De meeste corona-varianten zijn vrij onschuldig en veroorzaken een simpele verkoudheid. Je krijgt een loopneus, hoofdpijn en misschien koorts, maar dat was het dan ook wel. Herinner de uitbraken van SARS en MERS, dat waren ook coronavirussen. De variant in Wuhan is gemuteerd en daardoor gevaarlijker.

Het lijkt het erop dat dit nieuwe coronavirus al besmettelijk is tijdens de incubatieperiode. Dat betekent dat je het al aan een ander kunt overdragen, nog voordat je er erg in hebt dat je ziek bent. De incubatieperiode varieert van 1 tot 14 dagen.

Als het naar Nederland komt: aan het virus valt niets met medicamenten te doen (aan geen enkel virus). Wel kan je eigen immuunsysteem haar doeltreffende maatregelen nemen. Zorg er daarom voor dat je gezond bent; dat je immuunsysteem niet met andere zaken bezig moet zijn; dat je darmflora er goed voor staat. Kortom: geen reden tot paniek, maar heb je iets onder de leden, laat je controleren en behandelen, dan zal je eigen immuunsysteem je beter beschermen.