Oorsuizen en maagzuur

Colon ascendens
Crohn visceraal behandeld
10/06/2013
Overstrekken en voorkeurshouding
18/06/2013
Colon ascendens
Crohn visceraal behandeld
10/06/2013
Overstrekken en voorkeurshouding
18/06/2013

Vrouw van 63 jaar met als klachten een brom-toon in de oren, eczeem en brandend maagzuur. Bij een gastroscopie (kijken in de maag) zijn vele kleine ontstekinkjes in de maag vast gesteld. Daarvoor krijgt mevrouw omeprazol, een protonpompremmer. Protonpompremmers blokkeren grotendeels de maagzuurproductie. Weliswaar zelden, maar een van de bijwerkingen van omeprazol is oorsuizen en een andere is huiduitslag. Bij nader onderzoek bleek vitamine E voor de huid te helpen en vitamine B12 voor het oor. Dat zit als volgt in elkaar: de cellen die in het maagslijmvlies maagzuur produceren, produceren ook de stof intrinsic factor. De intrinsic factor is noodzakelijk voor de vitamine B12 opname; maagzuur is noodzakelijk voor (vette) vitamine E opname. Van beide stoffen ontstond een tekort door het maagzuur-remmend medicijn.

Begonnen is met toevoeging van een speciale vitamine B12 en idem vitamine E, die wel opgenomen kunnen worden. Daarmee namen de klachten snel af. Vervolgens moest gekeken worden naar het ontstaan van de ontstekinkjes in de maag en de noodzaak voor omeprazol. Deze bleek te liggen in een uitgerekte maagwand. Een van de belangrijkste prikkels voor de aanmaak van maagzuur is rek op de maagwand. Vaak worden dan op een later tijdstip alsnog stoffen (hormonen) in het verdere verloop van de spijsvertering aangemaakt om maagzuur aan te maken. Deze (late) productie van maagzuur ontstaat dan echter in een lege maag, met zuurbranden als gevolg.

De maag is verder osteopathisch behandeld en de voeding is aangepast. Van zowel de maag, als het oorsuizen als het eczeem heeft mevrouw gelukkig geen last meer. Zo zie je dat er breed gekeken dient te worden; 3 ogenschijnlijk verschillende klachten, met uiteindelijk een gemeenschappelijke oorzaak.