Gluten en Coeliakie deel 1

Ischias anders bekeken
19/07/2013
Gluten en Coeliakie deel 2
08/10/2013
Ischias anders bekeken
19/07/2013
Gluten en Coeliakie deel 2
08/10/2013

Coeliakie is een goed gedefinieerde aandoening aan de darmen veroorzaakt door gluten uit tarwe. Coeliakie-patiënten zijn soms hypergevoelig voor gluten, wat erg lastig is in een samenleving waar tarwe alomtegenwoordig is. Medische experts aanvaarden langzamerhand dat er ook andere vormen van glutengevoeligheid bestaan. Ze zien dat sommige mensen zich kenbaar beter voelen wanneer ze gluten/tarwe vaarwel zeggen.

Experts weten nog niet hoe groot dit probleem is, want het lijkt erop dat de meesten gluten goed verdragen. Een aantal mensen hebben echter beduidend minder last na het weglaten van gluten. Dit varieert van prikkelbare darm, spieraandoeningen, opgeblazen buik of zelfs van reuma.

Feit is dat tarwe 250.000 jaar lang niet in ons dieet aanwezig was en ‘pas’ sinds 10.000 jaar gegeten wordt door de mens. We lijken bovendien steeds meer tarwegluten te eten: brood, pasta, pizza, gebakjes … Gluten helpen immers om het brood luchtig te maken en het langer goed te houden.
Een klein rekensommetje leert ook dat tarwe de laatste jaren wel sterk veranderd is. 150 jaar geleden leverde 1 hectare (1.000 m2) tarwe circa 50 kilo tarwemeel, anno 2013 levert dezelfde hectare 500 kilo meel………

Gluten weglaten

Voor velen is het de moeite waard om de gluten eens een tijd weg te laten, om te zien hoe men zich voelt. Voordat de reacties uit het lichaam zijn verdwenen, moet wel op een periode van 2-3 maanden gerekend te worden. Persoonlijk heb ik het nu een half jaar geprobeerd en het is prima te doen. Het vraagt wat aanpassing en creativiteit in het land van brood en pasta-eters. Boekweit, gierst, mais, teff, quinoa, rijst, sorgum e.a. bevatten normaal geen gluten