Ischias anders bekeken

Vakantie parasiet
26/06/2013
Gluten en Coeliakie deel 1
04/09/2013
Vakantie parasiet
26/06/2013
Gluten en Coeliakie deel 1
04/09/2013

Vrouw van 38 jaar met klachten in de rechter bilstreek en lies, met uitstraling in het rechter been Sinds een aantal jaren, maar na een lange busreis verergerd. Bekend met lage rugklachten en nekpijnen, af en toe wat buikpijn. 8 jaar geleden een parasitaire darminfectie gehad.

Onderzoeksfase

Onderzoek leverde wervelblokkaden van de gehele wervelkolom, het rechter SI-gewricht en een strak gespannen M. Piriformis. De Piriformis is een kleine spier in de bil, beroemd bij fysiotherapeuten, onder de naam piriformis syndroom of ischias. De symptomen van ischias zijn onder meer: pijn, gevoelloosheid, tintelingen, een brandend gevoel en overgevoeligheid in je onderrug, billen, heupen, en zelfs je benen, enkels en voeten. Een grote zenuw, de N. ischiadicus loopt langs of soms door de M. Piriformis. De spier kan de zenuw irriteren en de bijbehorende klachten veroorzaken.

Geen spier zal ‘vanzelf’ in hoge spanning functioneren, dus moet er meer aan de hand zijn. Bij deze patiënt was dit een ‘verkleving’ van een stuk dunne darm en een mobiliteitsverandering ter hoogte van de overgang dunne naar dikke darm (ICV). De darmproblemen zijn waarschijnlijk het gevolg van de doorgemaakte darminfectie.

Resultaten

Na de behandeling van de darmen waren de wervelblokkaden op 1 na verdwenen. Patiënt kreeg de volgende 3 weken veel last van de darmen (vergelijkbaar met de infectie), waarna de klachten afnamen. Na 4 behandelingen klachtenvrij en vervolgens op halfjaarlijkse controle. Niet alleen klachtenvrij maar een grote ervaring rijker. Patiënte heeft door ervaring gezien dat er een grotere samenhang is in het lichaam en dat vele klachten in het bewegingsapparaat andere oorzaken hebben. Zij gebruikt deze kennis nu in de uitoefening van haar huisartsenpraktijk.