Ruim 30 jaar mag ik het Integraal Medisch Centrum sturen. Ik heb het zien uitgroeien van een praktijk voor alternatieve geneeswijzen tot een centrum voor integrale zorg. De naam IMC was en is zijn tijd ver vooruit.

Naast de prima reguliere geneeskunde is het meer en meer tijd voor de ándere kijk op zorg, de holistische en multidisciplinaire aanpak: ‘heel de mens’. het IMC heeft grote groeistappen gemaakt in de afgelopen 30 jaar, van 120 m2 naar 2.400 m2 op de Contactweg. Zij tonen de vraag naar en de noodzaak van een integrale en multicausale aanpak.

Juist nu worden de SOLK (Somatisch Onverklaarbaar Lichamelijke Klachten) en chronische klachten erkend in de geneeskunde. Misschien nog onder de kop van ‘onbegrepen aandoeningen’, wij begrijpen ze al meer dan 30 jaar heel goed. Klachten zijn logisch en symptomen liegen niet, ze vragen slechts een ándere manier van onderzoek en therapie. Een ogenschijnlijk gelijke ‘oorzaak’ kan bij ieder persoon andere gevolgen hebben en ogenschijnlijke gelijke klachten hebben totaal verschillende oorzaken.

In het Integraal Medisch centrum hebben we de expertise, de ervaring en de samenwerking om met klinisch bewezen succes deze ‘onbegrepen klachten’ helder en inzichtelijk te maken. Iedere therapie is gericht op het genezen. Symptomen onderdrukken gaat misschien snel, maar helpt niet echt. Genezen kost tijd, vraagt inspanning, maar heeft dan ook een blijvend effect. In de afgelopen jaren hebben we maar liefst 24.000 patiënten mogen behandelen, met een zeer hoge tevredenheidsscore. Onze expertise richt zich op vooral op de syndromen, zoals Prikkelbaar Darm Syndroom, Premenstrueel Syndroom, Tinnitus, Hartkloppingen, Diabetes, enz. Kijk op ons klachtenoverzicht om te zien hoe wij ánders kijken.

Daarnaast is het IMC sterk gericht op preventie; genezen en gezond blijven. Iets wat we heel logisch vinden bij de halfjaarlijkse tandartscontrole en zelfs voor de auto (APK), is natuurlijk ook natuurlijk voor je gehele lichaam-ziel-geest. Terugval voorkómen, een gezonde check-up en de juiste maatregelen houden je in balans in het woelige leven.

Samenwerken betekend voor ons: samen met de patiënt en samen met meerdere disciplines werken aan voeding, beweging, emoties, spirit en zin in het leven. Samen zijn we meer dan de som der delen. Samenwerking komt ook tot uiting in de componenten van het Integraal Medisch Centrum:

  • Practicum: centrum van ruim 30 praktijken voor integrale diagnostiek en therapie
  • Studium: kenniscentrum voor hogere beroepsopleidingen complementaire zorg
  • Actum: centrum voor gezonde leefstijl en sport, personal coaching, fitness, keuring

Bundeling van krachten in praktijk, kennis, research, beweging, leefstijl. Niet alleen vertellen wat je kan, maar vooral doen, onder ons motto: Samen Natuurlijk Beter.

Robert Muts

Directeur Integraal Medisch Centrum

In de mei/juni editie van Vakblad Natuurlijke & Integrale Gezondheidszorg staat een uitgebreid interview met Robert Muts, directeur van het IMC. In dit interview vertelt Robert o.a. over zijn visie op samenwerking tussen de verschillende werkgebieden in de complementaire geneeswijzen.

Klik hier als je het artikel wilt lezen.

eBook – 11 tips voor een beter leven in een Integrale Leefstijl

Je wilt zoveel, maar lang niet alles lukt omdat je lijf niet mee wil. Je kan zoveel, maar je hebt er de energie niet voor. Je moet zoveel, maar het past niet in jouw leven.

Je probeert gezond te leven, maar je ziet door de bomen het bos niet meer. Overal schreeuwt de reclame over gezonde voeding of gezonde leefstijl. Je hebt van alles geprobeerd, elke knoop moet je zelf doorhakken. Niemand begrijpt hoe het voor je is, gevangen in je eigen lijf. Dat voelt soms eenzaam.

De wetenschap komt dagelijks met nieuwe ontdekkingen. Allemaal interessant, maar hoe pas je dat toe? Je vrienden, familie en collegae geven je allerlei tips, maar ze werken niet bij jou. Je buffelt maar door en de ene frustratie stapelt zich op de andere. Je hebt er de energie niet voor. Gelukkig zijn er manieren om de flow en het plezier weer terug te krijgen in je leven. Download hier het eBook.

eBook – Voedingsadviezen

Mijn ervaringen met voeding over de afgelopen 30 jaar verwonderen mij nog dagelijks. Vele patiënten ervaren de invloed van voeding op hun klachten. Alles in het lichaam vernieuwd zich dagelijks. De juiste voeding levert de juiste voedingsstoffen voor gezonde vernieuwing. Daarnaast is een goede afvoer nodig, waar beweging de belangrijkste motor voor is. Een stromende rivier blijft gezond.

Ik sta (bijna) volledig achter het paleodieet, dat we zouden moeten eten zoals onze voorouders 50.000 jaar gelden aten. Onze lijven zijn evolutionair gezien nog hetzelfde als toen. Het paleodieet bestaat vooral uit groente, fruit en af en toe wat noten en vlees of vis.

Persoonlijk heb ik in de loop der jaren ontdekt wat niet goed voor mij is en wat juist gezond c.q. voedend voor mij is. En minder is meer waard. Mijn energie is met een factor 3 gestegen. Tevens heb ik ontdekt hoe persoonlijk voeding is. Ieder mens is anders, heeft een andere bouw (lang, slank, gezet, gespierd) en iedereen voelt zich goed bij andere dingen (wandelen, hardlopen, yoga, etc.). Download het eBook.

eBook – Rugklachten

80% van de rugklachten komen uit je buik, de ándere kijk op het ontstaan van rugpijn

We zijn gewend naar de rug te kijken, als het om rugklachten gaat. Maar is dat wel juist? Is de mens niet een geheel, waarbij vele factoren een rol spelen? Chronische rugklachten vragen dan ook een andere diagnose en behandeling. In dit E-Book een aantal tips en weetjes om anders te kijken naar rugklachten.

Als kind had ik al rugklachten. Mijn eerste ervaring met klachten aan mijn rug, was een Hernia Nucleus Pulposis (HNP) L5-S1, met uitstraling in mijn linkerbeen. Vervolgens een paar jaar later een spondylolisthesis. een afgegleden wervel. Jaarlijks ging ik 1-2 keer per jaar door mijn rug. Osteopathische behandelingen plaatsten mijn rug in een ruimer kader, samen met mijn darmen. spierketens, bekken, enz. met opmerkelijke effecten op mijn hele welzijn.

Dankzij de osteopathie heb ik aljaren geen rugklachten meer. Dankzij de voortdurende periodieke behandelingen kan ik sporten. ik voel me fit en hoef niet met een snel breekbare rug rand te lopen. Download het eBook.