Vakantie parasiet

Overstrekken en voorkeurshouding
18/06/2013
Ischias anders bekeken
19/07/2013
Overstrekken en voorkeurshouding
18/06/2013
Ischias anders bekeken
19/07/2013

Vrouw van 30 jaar komt met buikpijn, misselijkheid, rommelende darmen en opgeblazen gevoel. Gebruikt sinds de middelbare school maagzuurremmers (omeprazol). Zij heeft verschillende reguliere maag-medicijnen geprobeerd, maar niets geneest. Zij blijft afhankelijk van de remmende medicamenten, die tenminste de klachten verminderen. Onderzoek leverde een verstoorde darmflora, slechte werking van de verteringsenzymen, en gefixeerde maag en dito overgang dunne darm naar dikke darm. De darmflora en de verteringsenzymen zijn mesologisch behandeld, waarna de klachten fors verbeterden. Na een vakantie in Spanje waren de klachten plotseling weer terug. Nader onderzoek wees op de waarschijnlijke aanwezigheid van een parasiet (Giardia Lamblia).

Parasiet

Een parasiet is een organisme dat voor zijn ontwikkeling gebruik maakt van een gastheer. De parasiet voedt zich ten koste van deze gastheer en kan zich in de gastheer vermeerderen. Een infectie met Giardia lamblia komt op elke leeftijd voor maar vooral bij kinderen tussen de 5 en 14 jaar. In Nederland zijn er vooral in de maanden augustus, september en oktober veel gevallen van giardiasis. Dit komt omdat de Giardia Lambialis vooral voorkomt in de landen rondom de Middelandse zee.

Resultaten

Zekerheid voor dergelijke diagnoses kan alleen regulier ontlastingsonderzoek leveren. Een positieve uitslag van zo’n test levert echter nog geen oplossing. Het is niet zo zeer de parasiet die het probleem is, maar de (falende) reactie van het lichaam op de parasiet. Verdere behandeling van het immuunsysteem leverde wederom een positief resultaat, tot …… de volgende vakantie in Spanje. En weer was het raak. Maag en darm zijn vervolgens ook osteopathische behandeld en sindsdien zijn de klachten niet meer terug gekomen, ondanks…… vakanties. Deze casus toont zeer goed aan dat samenwerking van disciplines belangrijk is, wanneer systemen in het lichaam gefixeerd zijn, kan dat een voedingsbodem leveren….