Hernia: is elke uitstralende rugpijn een hernia?

Het zuur – base evenwicht en eiwitten
11/07/2017
Doofheid: Gehoorapparaat of eerst luisteren?
11/07/2017
Het zuur – base evenwicht en eiwitten
11/07/2017
Doofheid: Gehoorapparaat of eerst luisteren?
11/07/2017

HerniaEen patiënte kwam in ons centrum met de diagnose Hernia Nucleus Pulposis (HNP) en als klachten: lage rugpijn, uitstralende pijnen naar het rechter been tot aan de buitenkant van de voet en een klapvoet (de voet klapt neer bij het lopen door krachtsverlies). Zij stond op de wachtlijst voor een operatie aan de rug.

Een hernia is klassiek gezien een uitstulping van een tussenwervelschijf, waardoor deze op zenuwen die uit de wervelkolom treden kan drukken. De gevolgen kunnen een beschadiging van de zenuw zijn met motorische uitval (beweging en kracht) en sensibiliteits- stoornissen (gevoel). De diagnose wordt gesteld door Röntenfoto’s, MRI, etc.

Bacteriële infectie

Opvallend bij deze patiënt was dat de klachten waren begonnen na een bacteriële infectie twee jaar geleden. Uitgebreid onderzoek bracht een functiestoornis aan het licht ter hoogte van de overgang tussen de dunne en de dikke darm. Hier bevindt zich een klep (van Bauhin), welke belangrijke functies heeft voor de verteringsprocessen. Het onderzoek toonde een chronische ontsteking aan en een fixatie van deze klep.

Hernia-achtige symptomen

Ter hoogte van de klep is zeer veel lymfatisch weefsel terug te vinden. Deze lymfe bepaald voor 70% ons immuunsysteem. Anatomisch gezien liggen er vele structuren direct achter de klep, zoals de bloedvaten naar het been, de urinebuis, de eierstok en een belangrijke zenuwvlecht naar het been. Vooral deze zenuwvlecht, die zowel door de chronische ontsteking als door de fixatie geïrriteerd wordt, kan hernia-achtige symptomen veroorzaken.

Bij deze patiënte is de chronische ontsteking met homeopathie behandeld en de ‘darmklep’ is osteopathisch behandeld. De osteopathie zet alle inwendige structuren weer in beweging. Na drie behandelingen (zes weken) waren de meeste klachten verdwenen, waarna overgeschakeld is naar een langduriger behandeling, waarbij veel meer aspecten van het menselijk lichaam mee behandeld worden, om te voorkomen dat de klacht weer terugkomt. Deze patiënte met de diagnose hernia, had gelukkig geen operatie nodig. Positief gezien kunnen wachtlijsten dus een voordeel zijn.