ACNES

ACNES

Wat is het?

ACNES (Anterior Cutaneous Nerve Entrapment Syndrome) is een aandoening waarbij de uiteinden van de voorste tussenribzenuwen bekneld zijn geraakt. Deze zenuwen komen uit het ruggenmerg en lopen tussen de buikspieren, waar ze zorgen voor het gevoel in de buikwand en buikhuid. Als deze afgekneld raken, kan dat leiden tot helse pijn.

Herkennen: Er is één pijnlijke plek die niet groter is dan een vingertop en de zenuwpijn wordt erger wordt als je de buikspieren gebruikt of van (slaap)houding verandert. De mate van pijn verschilt per patiënt en varieert van mild tot onhoudbaar en gekmakend.

De (acute) abdominale intercostale neuralgie (ACNES) wordt geschat op 1 : 4.500 patiënten per jaar in Nederland. De aandoening wordt vooral gezien bij jong volwassen vrouwen, maar komt in alle leeftijdscategorieën voor.

De aandoening is vrij onbekend, en daardoor gebeurt het vaak dat de juiste diagnose niet of pas heel laat gesteld wordt, waardoor mensen veelal in een eindeloze medische (onderzoeks)molen verstrikt raken. Vaak wordt door artsen gedacht dat er sprake is van een Prikkelbaar Darm-Syndroom. Het is (medisch) nog steeds onbekend waar de klachten vandaan komen. Mogelijke oorzaken zijn een verhoogde druk op de buikwand door een zwangerschap of bevalling en operaties aan de buik zoals een een buikwandcorrectie.

 

Het ánders kijken van het IMC

De klachten ontstaan door beknelling (entrapment) van de huidtakjes (cutane) van de voorste (anterior) zenuwuiteinden (nervi) die tussen (inter) de ribben (costae) lopen. Deze zenuwen komen uit het ruggenmerg, vanuit de wervelkolom en verlopen tussen de ribben naar de buik: de 12 tussenribzenuwen (nervi intercostalis). Ze zorgen voor het gevoel van de rib, de ribspieren en de huid rondom de rib. Voor in de buik vertakken deze zenuwen zich in huidtakjes. Deze huidtakjes zorgen voor gevoel in de huid van de buik. Om bij de huid te komen, moet de zenuw door het kapsel van de rechte buikspier (musculus Rectus Abdominis). In deze passageplaatsen kunnen de huidtakjes bekneld raken. Omdat het gaat om afknellen van gevoelszenuwtakjes is er nooit sprake van uitval van buikspieren.

Een zenuw tussen je ribben raakt niet zomaar bekneld, daar zijn oorzaken voor. Dat kan zijn een wervelprobleem, waar de ribben aan vast hechten, maar ook vliezen van organen die daarmee verbonden zijn. Daarnaast kunnen littekens (van operaties of ontstekingen) een grote rol spelen. Technisch gezien loopt de Fascia Endothoracica langs deze zenuwen; deze fascie verloopt van de nek tot aan het bekken en is verbonden met talloze organen en systemen.

 

Wat kan het IMC?

Binnen het IMC (osteopathie) onderzoeken we de factoren die tot de beknelling hebben geleid. Zo brengen we bijvoorbeeld de ribben weer in de normale positie en de zenuw is bevrijdt. Of we onderzoeken de inwendige organen (meestal darmen) of deze een rol spelen bij de beknelling. Uiteraard behandelen we ook littekens, wanneer deze een rol spelen bij ACNES.