Bechterew

Bechterew

M. BechterewWat is het?

De ziekte van Bechterew (spondylitis ankylopoëtica) is een bijzondere vorm die de intervertebrale gewichten aantast, hetgeen op den duur kan leiden tot vergroeiing van de wervelkolom. Vroeger werd hier de bepaling van het HLA-827 aan gekoppeld, maar dat blijkt diagnostisch van weinig betekenis.

De klassieke behandeling van M. Bechterew is gericht op ontstekingsremming, pijnbestrijding, behoud van gewrichtsfunctie en het voorkómen van deformiteiten.

 

Het ánders kijken van het IMC

In het IMC kijken we in de eerste plaats naar de omstandigheden waarop de ziekte zich voordoet. Aan het fenomeen Bechterew op zich is niet veel te doen, maar aan de omstandigheden des te meer. De ziekte kunnen we niet bestrijden, maar de leefomstandigheden kunnen we samen verbeteren.

 

Wat kan het IMC?

Aangezien het hier een systeemziekte betreft is de Mesologie de meest aangewezen vorm. Gerichte voedingsadviezen en diëten helpen reeds een groot deel van de klachten te verminderen. De Mesologie kent bepaalde preparaten met een pijnstillende en ontstekingsremmende werking.

Osteopathie kijkt naar alle systemen die aan de wervelkolom verbonden zijn, zoals organen. Door deze soepel en beweeglijk te houden kan het proces van de ziekte van Bechterew mogelijk vertraagd worden.

Kijk ook naar het Webinar-19 van het IMC: over gewrichtsklachten.