Bipolaire stoornis

Bipolaire stoornis

Wat is het?

Een bipolaire stoornis noemt men ook wel een bipolaire depressie of een manische depressie. Bij een bipolaire stoornis heb je veel last van stemmingswisselingen. Iemand met een bipolaire stoornis is het ene ogenblik erg vrolijk, uitgelaten en optimistisch (deze periode heet manie of hypomanie) en het andere moment plots neerslachtig en depressief. Een manische periode kenmerkt zich vaak door psychotische verschijnselen. De periode tussen deze twee uitersten worden vaak als ‘normaal’ ervaren. Een periode van depressie of (hypo)manie duurt meestal een paar dagen tot enkele weken.

De variatie tussen personen met een bipolaire stoornis is groot, want de één kent meer (hypo)manie periodes en de ander meer depressieve periodes.

De oorzaak van een bipolaire stoornis is nog redelijk onbekend. Meestal gaat het om een combinatie van factoren. Een traumatische ervaring kan de oorzaak van deze stoornis zijn. Daarnaast is er een aantal risicofactoren die de kans op een bipolaire stoornissen vergroot, zoals drugsgebruik en alcohol.

 

Het ánders kijken van het IMC

Hersenen en al haar verbindingen staan ten dienste van ons lichaam. Vaak is er sprake van een verkeerd signaal uit het lichaam. Daar gaan we uitgebreid naar zoeken. Omdat er ‘foutieve schakelingen’ aanwezig zijn, zullen we voorzichtig een therapie in fasen inzetten.

 

Wat kan het IMC?

Met behoudt van de huidige (reguliere) medicatie gaan we kijken naar de oorzakelijke factoren, zoals voeding, lever, zenuwstelsel, etc. Het vormt een langdurige therapie, waarbij we niet zeggen dat we de zaak eenvoudig oplossen, daar is het te complex voor. Wel kunnen we omstandigheden dusdanig verbeteren, dat een beter leven mogelijk is.

 

Casus: Biplolaire stoornis

Patiënt van 42 jaar met een manisch-depressieve stoornis, tegenwoordig bipolaire stoornis genoemd. De persoon kan het ene moment heel erg uitgelaten zijn (manie), het andere moment heel erg neerslachting (depressie). Wisselende stemmingen worden afgewisseld met periodes waarin het relatief rustig is.

“De bipolaire stoornis is een ernstige, chronische ziekte die niet kan worden genezen. Wel kunnen sommige symptomen met medicatie verminderen of verdwijnen en kan een nieuwe episode worden voorkomen.”. De behandeling gebeurt vaak met medicijnen, zoals Lithium, antidepressiva, antipsychotica en valproïnezuur, soms gecombineerd met psychotherapie. Deze patiënt slikte reeds 4 jaar lithium in hoge dosis, een medicament dat emoties dempt, hoe het werkt is niet bekend, wel een hele rij van bijwerkingen.

Behandeling:

De behandeling is gestart met het mesologisch ondersteunen van de organen, die door de lithium slechter functioneerden. Vervolgens aanpassing in voeding naar een persoonlijke balans. Na een half jaar overgegaan op osteopathische behandelingen. Osteopathie richt zich op de vrijheid van weefsels, o.a. organen, zodat deze hun functies beter uit kunnen oefenen. Ook de emotionele functies. Na 2 jaar werd alle medicatie afgebouwd. We zijn nu 2,5 jaar verder en de patiënt slikt geen medicijnen meer, heeft zijn voeding aangepast en kent zich zelf weer. De emoties zijn in balans, in overeenstemming met zichzelf. De energie en de levenslust zijn terug. Zonder chemisch te manipuleren is ook deze persoon gewoon zichzelf geworden.