Burn-Out

Burn-Out

burn-outWat is het?

Soms is het leven veel zwaarder dan anders: er zijn problemen, er is iets naars gebeurd, of je krijgt minder steun uit je omgeving. Als dit allemaal bij elkaar meer van je vraagt dan je aankunt, dan raak je overbelast; dan heb je een burn-out.

Je verliest het overzicht en raakt de grip op de situatie kwijt. Je krijgt klachten waardoor je je dagelijkse bezigheden niet meer goed kunt doen. Dit heet overspanning. Bestaan de klachten langer dan een half jaar? En ben je vooral moe en uitgeput? Dan noemen we het een burn-out.

Binnen Het IMC kijken we uitgebreid naar wie je bent, je omstandigheden, de belasting in lijf en geest en vooral naar de oorzakelijke verbanden.

Symptomen: 

Bij een burn-out heb je al een half jaar last van deze drie dingen:

 1. Je heeft 3 of meer spanningsklachten zoals:
  • vooral lichamelijke moeheid: een uitgeput gevoel
  • en geestelijke moeheid: moeite je aandacht erbij te houden (concentreren) en/of dingen te onthouden (geheugen);
  • onrustig slapen
  • prikkelbaar zijn (snel boos of geïrriteerd)
  • niet tegen drukte of lawaai kunnen
  • gemakkelijk huilen
  • piekeren
  • een gejaagd gevoel
 1. Je hebt het gevoel dat je de vele problemen in je leven niet meer aankunt. Je voelt zich machteloos, alsof je geen grip meer heeft op je situatie. Alsof je de controle over je leven verliest.
 2. Het lukt u niet meer om je gewone dagelijkse bezigheden goed te blijven doen. Bijvoorbeeld op je werk, je studie, thuis, in je contacten, etc.

 

Het ánders kijken van het IMC

Binnen het IMC hechten wij veel waarde aan de juiste voeding. Immers voeding geeft je energie en met voeding bouw je je hele lichaam.

 • Een goed werkend spijsverteringssysteem haalt de juiste voedingsstoffen en de juiste hoeveelheid energie uit je voeding, mits deze goed is.
 • Een goed werkend spijsverteringssysteem maakt zogenaamde ‘happy-hormonen’ aan, zoals serotonine, dopamine, GABA, endorfine, allemaal hormonen waar je je juist gelukkig van voelt.
 • Een goed werkend spijsverteringssysteem geeft de juiste signalen naar je hersenen om je goed te voelen en de stess aan te kunnen.

 

Wat kan het IMC?

Binnen het IMC maken we een uitgebreide analyse:

 • Hoe werkt je spijsverteringssysteem, met alle enzymen, microbioom, etc.
 • Hoe zit je in je vel, zijn er blokkades waardoor je niet makkelijk beweegt.
 • Hoe ga je om met spanning en stress, zijn er (oude) valkuilen aanwezig.

 

Kijk ook naar Webinar-27 over ‘Stress, make it less.

Kijk ook naar Webinar-25 van het IMC: over de dokter in je lijf.

Lees verder bij de Kennisbank van het IMC: Anders kijken…… Burnout & Bloedsuiker en Anders kijken …… Burnout en (op)Voeding

Lees ook verder bij de Kennisbank van het IMC: over vermoeidheid.

 

Casus: Depressed & Destressed

Baarmoeder en burn-outPatiënte 46 jaar met nekklachten na 2 nekhernia’s, lage rugklachten en thuis zittend met een burn-out. Dagelijks paracetamol, ibuprofen, magnesium, etc. Rug en nek zijn al geopereerd geweest, maar het mocht niet baten. Onderzoek toonde de relatie tussen de baarmoeder en de nek, bij navraag bleken de klachten te zijn ontstaan na de bevallingen. De toen ontstane postnatale depressie bleek in ons onderzoek een ‘depressed sacrum’. Een verzakking van de baarmoeder en het heiligbeen, met als gevolg: trek aan de rug, trek aan het ruggenmergsvlies, trek aan de nek, etc.

Het volgende gevolg is dat de schouders letterlijk en figuurlijk hoog gehouden moeten worden. Alles is dan teveel op en in je nek; je werk, de kinderen, thuis, de zwaartekracht, alles. De nek- en rugklachten, maar ook de burnout aren snel verdwenen, nadat uterus en sacrum hun steun weer terug kregen en dat is een letterlijke en figuurlijke steun in het leven.