Cellulite (sinaasappelhuid)

Cellulite (sinaasappelhuid)

cellulite

Wat is het?

Cellulitis

Bij cellulitis is er sprake van een bacteriële ontsteking van de huid en het onderhuids bindweefsel. Het bacteriële infiltraat kan zich ontwikkelen tot een abces en zich uitbreiden via de lymfebanen.

Het komt vooral voor op de benen, maar het kan ook voorkomen op de armen of in het gezicht. Cellulitis is, net als wondroos (erysipelas), een ontsteking van de huid. Cellulitis wordt vaak verward met cellulite. Cellulite is een bobbelige structuur in de huid en het onderhuidse bindweefsel. Een ander woord voor cellulite is sinaasappelhuid.

Cellulitis wordt veroorzaakt door een bacterie, meestal door stafylokokken of streptokokken.

Cellulite

Cellulite: als de hoeveelheid vetcellen in het onderhuidse bindweefsel toeneemt, raken de bloedvaten vernauwd. De verminderde bloedcirculatie zorgt voor een verminderde afvoer van vet, vocht en afvalstoffen. Hierdoor verhardt het bindweefsel en vertoont de huid onregelmatigheden zoals bobbeltjes en putjes.

Cellulite noemt men ook wel sinaasappelhuid, omdat de huidstructuur doet denken aan de structuur van een sinaasappelschil. Het komt vooral voor op de (boven)benen, billen en armen. Cellulite is volkomen onschuldig.

 

Het ánders kijken van het IMC

Alle bacteriën in het menselijke lichaam leven in symbiose met de ‘gastheer’. Deze symbiose zorgt voor een normaal evenwicht. Wij kijken naar de oorzakelijke verbanden bij cellulitis, omdat dit evenwicht is verstoord en er een ‘overgroei’ van de stafylokokken of streptokokken is ontstaan.

Bij cellulite kijken we naar de toestand en de aanvoer en afvoer van het onderhuidse bindweefsel.

 

Wat kan het IMC?

Mesologie staat niet machteloos, maar bij uitgebreide infecties (cellulitis) gaat de voorkeur uit naar een breedspectrumantibioticum of een kleine chirurgische ingreep. Chronische cellulitis kunnen we wel met Mesologie of Osteopathie behandelen. Daarbij kijken we dus naar de oorzakelijke verbanden voor de verstoring van de bacteriële balans.

Bij Cellulite is osteopathie de aangewezen behandeling om de verminderde bloedcirculatie weer op gang te brengen, omdat bindweefsel vernieuwd zich ieder jaar en met een juiste doorbloeding kan de huid (grotendeels) weer genezen.