Durven is niet moeilijk

Durven is niet moeilijk

niet omdat dingen moeilijk zijn, durven wij niet, maar omdat wij niet durven zijn dingen moeilijk.

Niet omdat dingen moeilijk zijn, durven wij niet, maar omdat wij niet durven, zijn dingen moeilijk. Het meeste is mogelijk.

SenecaEen uitspraak van Seneca, Romeins filosoof, staatsman en toneelschrijver 5 v.C. – 65 n.C.

De dingen kunnen in onze geest veel ingewikkelder zijn dan in de werkelijkheid zelf. Seneca begreep dat menselijke wezens vaak van een mug een olifant maken: als gevolg van angst maken we de dingen groter dan ze zijn.

Moed is niet de afwezigheid van angst, moed is het ondernemen van actie en volharden ondanks de angst. Moed kan zorgen voor minder angst in verschillende gebieden van het leven. Daarom heeft moed ontzettend veel voordelen. Jij bent in staat tot geweldige dingen die je nooit had durven dromen en die je nooit zult ontdekken als je geen moed toont en actie onderneemt.

‘Angst is een slechte raadgever’.

Angst kan een emotie zijn die ons inderdaad helpt te overleven. We vluchten of vechten als we bang worden. We kunnen ook bevriezen. Angst kan ons in zijn greep gaan houden.

Angst en controle hebben een onderling verband. Zodra er angstgevoelens ontstaan, is de eerste behoefte: meer controle krijgen. Wat kan ik doen? Zodra we merken dat we deze controle aan het verliezen zijn, wordt de angst nog groter. We gaan te sterk reageren en dit zal averechts gaan werken. Je hoeft maar aan een ouder te denken die bij alles wat een kind onderneemt zegt: pas op! Dat is geen goede bescherming.

Epidemiologen zeiden dat we te hard ingegrepen hebben toen de stress voor corona op ging spelen. Zij vertelden ook dat elke maatregel zieken en doden met zich meebrengt. En een nieuwe crisis ontstaat: een armoede crisis. Dan zullen angsten nog meer gaan overheersen. En soms moet het eerst erger worden, voordat we voor wijsheid kunnen kiezen. De illusie van controle hebben doet pijn. En misschien gaan we ziekte een beetje meer accepteren als onderdeel van ons leven. Dat is de essentiële waarheid waarmee we nu geconfronteerd worden.

De meeste angst ontstaat als we overuren maken met ons hoofd. Angst is teveel denken, we piekeren. Angst is een groeiende onzekerheid. Angst werkt ook nog eens aanstekelijk. Echte angst zit in je buik, niet in je hoofd.

 

Meer spreuken & citaten? Kijk op de Kennisbank van het IMC: spreuken over gezondheid.

Lees ook het eBOOK van het IMC: 11 tips voor een betere leefstijl.

 

Kijk ook naar het Webinar-27: Stress, make it less!