Geen tijd is geen excuus

Geen tijd is geen excuus

Ik heb er geen tijd voor is een keuze, geen excuus.

 

“Ik heb er geen tijd voor”, is een keuze, het is geen excuus. Waar je tijd voor vrij maakt, of waar je je tijd aan besteedt, is altijd een vrijwillige keuze.

Besteedt vooral tijd aan je gezondheid; dat levert energie en dat levert weer tijd. Ja maar is geen optie.

7 tips om tijd voor jezelf te maken

  • Volg je dromen. Waar zou je je tijd aan willen besteden als je nog maar een jaar te leven had? Wat zijn je werkelijke prioriteiten?
  • Plan lummeltijd in, bijvoorbeeld tien procent van elke dag. Kun je jezelf niet toestaan te lummelen, doe dan iets wat je ontspant. Door het bos lopen, plantjes in de tuin zetten. Doe het langzaam.
  • Luister naar je gevoel en handel er ook naar. Als iemand iets van je vraagt en de moed zakt je daarbij al in de schoenen, zeg dan nee. Vind je dat je ‘eigenlijk’ iets moet doen, of vraag je je af wat anderen ervan vinden als je het niet doet, dan is de ‘harde tijd’ aan het woord. Gaat het om iets wat nu eenmaal moet, doe het dan direct. Of betaal een ander om het voor je te doen.
  • EKO: één keer oppakken. Doe de dingen direct, uitstellen betekend meestal 2x lezen en je tegenzin groeit alleen maar.
  • Leer ‘nou, en?’ zeggen. Ja, die verbouwing loopt enorm uit de hand. Ja, je dochter heeft een enorme puinzooi gemaakt van de net opgeruimde kamer. Nou, en? Je haalt je schouders op en gaat door. Daarin heb je namelijk een keuze. Ook een leuke: zeg AGU – Alles Gaat Uitstekend.
  • Schrap ‘ja maar’ uit je woordenboek. Wat zit er achter je tegenwerpingen? Waar ben je bang voor? Hoe kun je dat bange deel in jezelf geruststellen? Is het bijvoorbeeld waar dat je niet minder kunt werken? Vervang je harde-tijd-uitdrukkingen door die van de zachte tijd, zoals ‘ik kies ervoor om’ of ‘ik kan’.
  • Plaats de dingen in een bredere context. Draagt wat je doet bij aan je dromen, je eigen doel. Waarom zou je dingen doen die je niet tevreden stellen?

 

Meer spreuken & citaten? Kijk op de Kennisbank van het IMC: spreuken over gezondheid.

Lees ook het eBOOK van het IMC: 11 tips voor een betere leefstijl.