Glycaemische index

Glycaemische index

Glycaemische index

De Glycaemische index is een maat hoe snel koolhydraten in darm worden verteerd. Deze is 100 als glucose (suiker) in het bloed opgenomen. Het is een inschatting van de snelheid waarmee je bloedsuikerspiegel stijgt.

Koolhydraten die snel worden afgebroken, geven snel glucose af aan het bloed en hebben daarom een hoge glycaemische index en daarmee een snelle stijging bloedsuikerspiegel

Koolhydraten die langzaam worden afgebroken, dan komt de glucose geleidelijk in het bloed en heeft dit een lage glycaemische index en daarmee blijft bloedsuikerspiegel stabieler.

Bij de glycaemische index worden ‘gemiddelde porties’ genomen en wordt dan berekend wat het effect is van dat portie op je bloedsuikerspiegel. Het is natuurlijk altijd betwistbaar wat een gemiddeld portie is, maar het gewicht op basis waarvan de berekening is gemaakt, wordt erbij vermeld. Als je de dubbele hoeveelheid eet is de glycaemische lading ook het dubbele. In de lijst is bij brood ook vermeld wat de glycaemische lading is voor 1 en voor 2 boterhammen. De één eet altijd 3 sneetjes brood en een ander maar één; voor de glycaemische lading levert dit stevige verschillen op.

De glycaemische lading wordt als volgt berekend:

  • hoge glycaemische index: rond de 70 of hoger
  • gemiddelde glycaemische index: 56 tot 69
  • lage glycaemische index: 55 of minder

Kijk voor de lijst met voedingsmiddelen:  klik hier