Je lijf is meer dan een optelsom

Je lijf is meer dan een optelsom

 

Je lijf is meer dan een optelsom van lichaam, psyche en geest. Daarom behandelen we in het IMC je hele lijf.

Het IMC richt zich op het lijf en dat is meer dan de optelsom van Body Mind & Spirit. 

Een lichaam is het geheel van een meercellig organisme dat uit eigen lichaamscellen is opgebouwd. Deze cellen hebben een voor elk organisme uniek genoom.

In de geneeskunde duidt de term somatiek op een aandoening van het lichaam. Zo is “somatische zorg” gericht op de verzorging van het lichaam en wordt de term “somatiek” gebruikt voor de ondersteuning voor mensen met een chronische lichamelijke aandoening.

Een lijf betekend méér: 
  • Zo kennen we de lijfrente: Een lijfrente is een bedrag dat periodiek aan een bepaalde begunstigde wordt uitbetaald. Dit bedrag wordt doorgaans uitbetaald uit een lijfrenteverzekering. Dit is geen bedrag voor je lichaam of je psyche, maar voor jezelf (of je naasten) als geheel.
  • We ontmoeten iemand in levende lijve: dat betekend dat we iemand in zijn geheel ontmoeten, ofwel écht aanwezig. Bekend van het zinnetje: ‘de soapsterren waren in levende lijve aanwezig’. We kennen deze sterren van het televisie, maar dit keer waren ze er écht.
  • We kunnen het vege lijf redden: de oorspronkelijke betekenis van veeg was waarschijnlijk ‘vijandig’. Iemand die zich vijandig gedroeg jegens andere personen of groepen van personen was volgens het oude recht vogelvrij, ofwel ten dode opgeschreven. We gebruiken het woord veeg in deze betekenis alleen nog in de uitdrukking het vege lijf redden. Ook dat slaat op de totaliteit; meer dan lichaam en psyche.
  • Iemand tegen het lijf lopen: iemand onverwacht ontmoeten. Deze uitdrukking, die natuurlijk overdrachtelijk is bedoeld, wil zeggen: iemand tegenkomen, ontmoeten. Iemand te lijf gaan: met hem gaan vechten, iemand aanvallen.
  • op het lijf geschreven: betekend dat iets volledig bij je past. Vaak gebruikt bij sollicitaties.  Ook hier betekend het meer dan alleen je lichaam.

 

Kijk ook naar het Webinar-25: de dokter in je lijf. Over je eigen medicijnen in je gehele lijf, voor je hele welzijn.