Spuugbaby

Spuugbaby

Een spuugbaby komt veel voor

 

Wat is het?

Vele zuigelingen laten vaak het zojuist doorgeslikte voedsel weer uit de mond lopen (spuugbaby). Als oorzaak wordt (in de Osteopathie) een nog niet voltooid maagdarmkanaal vermoed.

 

Hoe te herkennen?

Het weer uit de mond lopen van voedsel na de laatste slok of beet bij zuigelingen of kleine kinderen. Belangrijk: Verwissel het spugen niet met aanhoudend braken. Hierbij dreigen uitdrogingsverschijnselen bij zuigelingen of kleine kinderen. Let erop dat uw kind, ondanks het spugen toch voeding opneemt. Bij een voedingsintolerantie is de Mesologie een meer aangewezen behandeling.

 

Reguliere Geneeskunde:

De arts moet zwaarwegende oorzaken, zoals ontwikkelingsstoornissen van het maagdarmkanaal, meningitis of een darminstulping uitsluiten en vast stellen dat het kind, ondanks het spugen toch in gewicht toeneemt. Tegen het spugen schrijft hij indien nodig medicijnen voor, die het braakcentrum in de hersenen remmen.

 

Het ánders kijken van het IMC

onderzoek naar de oorzaken van een spuugbabyDe oorzaak kan in de maag gelegen zijn. Vaak worden spanningen gevonden, die door een constante druk van het middenrif veroorzaakt worden. Dit verhindert een volledige sluiting van het maagingang, zodat de opgenomen voeding er weer uit loopt. Tevens kan de maaguitgang te sterk gesloten zijn. Ook kan de oorzaak ter hoogte van de nekwervels of de schedel liggen. Asymmetrie (ten gevolge van de zwangerschap of de geboorte) beïnvloeden de schedelbasis en daarmee de negende hersenzenuw (N. Glossopharyngeus, verantwoordelijk voor het slikken).

 

Wat kan het IMC?

Binnen het (Kinder-)IMC onderzoeken we de baby naar de oorzakelijke verbanden van het veelvuldig spugen. We kijken naar het maagje en de ontwikkeling, het gehele maagdarmkanaal, de nek, de schedel, enz. Kortom naar alle factoren die aan het spugen ten grondslag kunnen liggen.