Zorgen en passie

Zorgen en passie

Zorgen maken is het tegenovergestelde van je passie beleven

 

Zorgen maken, is je verbeelding gebruiken om dingen te creëren die je niet wilt. Passie, is je verbeelding gebruiken om datgene te creëren wat je wilt. In beide aspecten (zorgen en passie) gebruik je je verbeelding, maar wel voor tegenovergestelde dingen.

Zorgen maken en je druk maken om dingen waarvoor het niet hoeft. Sta jij bekend als een echte piekeraar? Maak je je altijd maar zorgen over alles wat je nog moet doen, alles wat al is gebeurd en alles wat nog gaat komen? Iedereen maakt zich weleens zorgen, maar als jij zo’n echte piekeraar bent, is het tijd de stress die dat oplevert te verminderen.

Albert Einstein‘Een gelukkig mens is te tevreden met het heden om zich te veel zorgen te maken over de toekomst.‘ Dat zei Albert Einstein (1879 – 1955). Daar ligt veel waarheid in.

Er is op zich niets verkeerd met je zorgen maken. Het kan je motiveren om in actie komen. Als je bijvoorbeeld weet dat je de volgende week iets op je werk moet presenteren, kan de zorg om het goed te willen doen je motiveren om meteen aan de slag te gaan en het niet tot het laatste moment uit te stellen. Of als je je zorgen maakt om je gezondheid, zal je dat bijvoorbeeld motiveren om naar de dokter te gaan. Je zorgen maken kan je ook helpen alert te zijn, een gevaar aan te zien komen en bepaalde situaties uit de weg te gaan. Een bepaalde mate van je zorgen maken is niet verkeerd.

Wat niet goed is, is je te veel zorgen maken. Sommigen denken dat als ze zich maar genoeg zorgen maken, ze bepaalde situaties onder controle kunnen houden of kunnen voorkomen. Maar in plaats van dat zulke zorgen de oplossing zijn, veroorzaken ze juist veel stress. Als je stil blijft zijn bij situaties of problemen die zich eventueel voor zouden kunnen – maar zich vaak helemaal nooit voordoen – veroorzaken fysieke, mentale en emotionele problemen. Zo kun je door je te veel zorgen te maken, concentratieproblemen krijgen, slecht slapen en je constant onrustig en gespannen voelen.

‘De mens lijft meestal het meest aan het lijden dat hij vreest, maar dat nooit op komt dagen’. Ook zo’n mooie spreuk van Nicolaas Beets, maar geen dooddoener.

Hoe kun je je minder zorgen maken?

Hoe kun je stoppen met je zorgen te maken?

  • Vraag je af of het redelijk is je hier zorgen over te maken. Het heeft alleen zin om ergens over te piekeren als dit je helpt tot een oplossing te komen. Als er geen oplossing is, maak je het probleem alleen maar groter.
  • Maak je geen zorgen over de volgende dag. Het heeft geen zin om je zorgen te maken over problemen die zich misschien morgen of misschien nooit zullen voordoen.
  • Accepteer dat je sommige dingen niet kunt veranderen. Misschien kun je niet je omstandigheden veranderen, maar wel je kijk erop.
  • Praat met iemand. Vaak lijken je zorgen al veel minder groot als je ze aan een goede vriend hebt verteld. Neem dus iemand in vertrouwen en vertel waar je je druk om maakt.
  • Ga je passie achterna. Iedereen heeft wel een passie, iets wat je echt wilt.

 

Meer spreuken & citaten? Kijk op de Kennisbank van het IMC: spreuken over gezondheid.

Lees ook het eBOOK van het IMC: 11 tips voor een betere leefstijl.

 

Kijk ook naar het Webinar-27 van het IMC: Stress, make it less!