Zweepslag

Zweepslag

Wat is het?

Een zweepslag (coup de fouet) is een scheurtje in de kuitspier. De musculus gastrocnemius (kuitspier) is berucht om zijn gevoeligheid voor een zweepslag, vooral aan de mediale zijde (binnenkant onderbeen). Een scheurtje kan echter ook optreden in de hamstrings of andere spieren.

Een zweepslag treedt plotseling op, en voelt als een puntige harde trap tegen de kuit, vandaar de naam. Een zweepslag is dus zeer pijnlijk en leidt tot een wekenlange onderbreking van de normale activiteiten. De behandeling bestaat in de beginfase vooral uit rust en soms een hakverhoging of een drukverband. Rekoefeningen zijn in de beginfase erg pijnlijk, dus daar dient pas later mee begonnen te worden.

 

Het ánders kijken van het IMC

Benen zijn, zowel embryologisch als functioneel uitlopers van je buik. Het gegeven dat de benen ons dagelijks van A naar B brengen is een groot goed, maar vergt een subtiel krachtenspel. Draag maar eens een te strakke broek, dan wordt het lopen moeilijk. Dat geldt voor alle botten, pezen en spieren van de benen. Osteopathie is bij uitstek het beroep dat het subtiele samenspel van alle factoren onderzoekt en behandeld.

Pas geen massage toe, wegens mogelijke complicaties in de zin van spierontstekingen en zelfs kalkafzettingen. Genezing vergt meestal zes tot tien weken.

Bij een blijvende zweepslag en tendinitis van de achillispees dient er gekeken te worden naar het totale bewegingspatroon, evenals bij aandoeningen van de voeten, zoals een calcaneusspoor, pes planovalgus en hallux valgus. Veelal is er meer aan de hand dan de lokale factoren.

 

Wat kan het IMC?

Binnen het IMC kijkt de osteopathie naar de ketens van spieren, pezen, gewrichten. Een subtiele verandering in dit evenwicht kan snel tot overbelasting leiden. Bij een eenmalig optredende zweepslag zullen we niet veel doen dan adviseren. Bij een terugkerende zweepslag kijken we verder dan de kuit langs is.