Menstruatie frustratie

Opgeblazen diagnose Prikkelbaar Darm Syndroom
Opgeblazen diagnose
15/12/2017
Depressed en destressed
19/04/2018
Opgeblazen diagnose Prikkelbaar Darm Syndroom
Opgeblazen diagnose
15/12/2017
Depressed en destressed
19/04/2018

Patiënte, 19 jaar komt met de klacht: een keer per maand hele heftige buikpijn bij de menstruatie, met het gevoel van een mes in de vagina. De klacht gaat maandelijks gepaard met misselijkheid en sterke aandrang tot stoelgang. De pijn is aanwezig sinds de 1e menstruatie, 7 jaar geleden. Via de huisarts alle conceptiepillen geprobeerd en een spiraaltje. Het mocht allemaal niet baten, de klacht bleef iedere maand opnieuw opspelen.

Bij onderzoek trof ik een sterk opgeblazen buik en knalharde darmen met weinig mobiliteit. Nader onderzoek wees op een gefixeerde uterus in retroflexie (achterover gekantelde baarmoeder). Uit verder onderzoek blijkt patiënte gluten- en gist-intolerant.

In het begrip van deze ‘onbegrepen klacht’: vanuit de gluten en gist is de buik van jongs af aan opgezwollen en verhard. Maandelijks groeit de baarmoeder qua spier en slijmvlies en heeft daar ruimte voor nodig. Die ruimte is er niet, met krampen van de baarmoeder en darmen tot gevolg, druk op het rectum en hormonale misselijkheid.

De oplossing is simpel: medicatie voor de darmen, gluten- en gistvrij-dieet, bevrijding van het darmpakket en eventueel, indien nodig de uterus.

Fijn dat SOLK ook begrepen kan worden, het vergt slechts ándere kennis.