Verlies aan compensatie

Prostaat-prestatie lage rug pijn
Prostaat-prestatie
09/09/2018
Verzakking en uitstraling
07/10/2018
Prostaat-prestatie lage rug pijn
Prostaat-prestatie
09/09/2018
Verzakking en uitstraling
07/10/2018

Patiënte, 65 jaar, al 30 jaar longproblemen met terugkerende ontstekingen. 8 jaar geleden een Hernia-operatie gehad, sindsdien blijvende rugklachten. Sinds een paar jaar buikproblemen in de vorm van krampen en verstopping.

De laatste klacht herkent patiënte van haar jeugd. Onderzoek toonde een aantal dysfuncties te herleiden tot een basaal dikke darm probleem. Hier is sprake van verlies van compensatie. In de jeugd was er al een darmprobleem, waarschijnlijk op basis van voeding. Niet onderkend c.q. onderdrukt zoekt het lichaam een andere uitweg, in dit geval via de longen. Onderdrukt door corticosteroïden was ook deze uitweg belemmerd. De darm fixeert vervolgens de rug (hernia) en na de operatie keren de oorspronkelijke darmproblemen terug.
Behandeling van de dikke darm en voedingsaanpassingen deden alle klachten van long, rug en darm fors verminderen. Controle c.q. preventieve behandeling blijft noodzakelijk, verloren compensaties kunnen niet terug gewonnen worden, maar het leven is weer leefbaar.