Hersenschudding (commotio cerebri)

Hersenschudding (commotio cerebri)

Vormen van hersenschuddingWat is het?

Een hersenschudding is een vorm van hersenletsel, zonder schade aan de hersenen, wel aan de omringende vliezen. Meestal is de schade bij het stoten van het hoofd niet meer dan een schram of een buil. Maar soms is de klap harder en de schade ernstiger. Een hoofdwond bijvoorbeeld of zelfs schade aan de hersenen: een hersenschudding of ernstiger, een hersenkneuzing.

De hersenen worden omgeven door vocht. Ze zitten dus los van de schedel. Als je hoofd een klap krijgt, dan schudden je hersenen. Is die klap hard genoeg, dan raakt het hersenweefsel de binnenkant van je schedel. Soms ontstaat hierdoor schade aan de hersenen, en aan de bloedvaten die de hersenen zuurstof geven. Er kunnen zelfs bloedingen optreden.

  • Een hersenschudding is een licht traumatisch hersenletsel. In de meeste gevallen is er geen schade die blijft. Wel kan het een aantal weken tot maanden duren voordat je weer helemaal beter bent. In sommige gevallen houd je er nog klachten aan over.
  • Een hersenkneuzing is een middelzwaar tot ernstig traumatisch hersenletsel. In de meeste gevallen is er wel schade die blijft. Ook bij hersenkneuzing kan het weken tot maanden duren voordat je weer helemaal beter bent. De kans op restklachten is groter dan bij een hersenschudding.

 

Het ánders kijken van het IMC

Hersenvliezen betrokken bij hersenschuddingBij een hersenschudding of – kneuzing, zijn het niet zozeer de hersenen die het probleem van klachten veroorzaken, maar meer de hersenvliezen. De reciproke tensiemembraan (RTM) of Dura mater (harde hersenvlies) is een fibreus, stevig bindweefselvlies dat de hersenen en het ruggenmerg omgeeft. Het hecht vast aan verschillende botten van de schedel, de ruggenwervels, het sacrum (heiligbeen) en het coccyx (staartbeen). De Dura mater is in continuïteit met de fascia (epineurium) van de perifere zenuwen. In de twee bladen van de Dura mater bevinden zich de craniale sinussen en vertebrale plexie die belangrijk zijn voor de veneuze drainage van hersenen en ruggenmerg. De reciproke tensiemembraan heeft als geheel een beperkte mobiliteit en stuurt de beweging (vervormbaarheid) van de craniale botten.

De reciproke tensiemembraan heeft ook een belangrijke functie voor de mobiliteit van de wervelkolom. Bij verminderde elasticiteit van de RTM kunnen er tractiefenomenen ontstaan op de aanhechtingsplaatsen van de RTM (zoals op wervelkolom en cranium). Dit kan wederom de rugspieren aanzetten de tonus te verhogen en zo tot wervelproblemen leiden. Andere gevolgen van een verminderde elasticiteit van de RTM kunnen zijn: algehele stijfheid, hoofdpijnklachten en moeheid.

Bij een hersenschudding hebben met name de hersenvliezen een klap opgelopen. Vliezen zijn overal in het lichaam zeer pijngevoelig. Het hersenvlies en daarmee indirect het botvlies moet herstellen van het trauma. Daarvoor is vrije beweeglijkheid en doorbloeding nodig. Het trauma zelf kan dit nu juist belemmeren.

 

Wat kan het IMC?

Bij schedelletsel, zoals de commotio cerebri (hersenschudding) en contusio cerebri (ernstiger vorm) kan het onderzoek en/of de behandeling van een osteopaat gewenst zijn. Zijn anatomische kennis en nauwkeurig onderzoek van het Cranium (schedel) kan complicaties als verhoogde hersendruk, hoofdpijn en neurologische  stoornissen vermijden. Daarnaast zal de osteopaat de beweeglijkheid en de doorbloeding helpen te herstellen, waardoor de genezing makkelijker en sneller kan verlopen.

 

Lees ook verder bij de Kennisbank van het IMC: trauma, blessure, ongeval.

 

Casus: hersenschudding en osteopathie

hersenschuddingPatiënte komt overeind vanuit een hurkhouding en stoot haar hoofd genadeloos tegen een balk. Kort geheugenverlies en daarna hoofdpijn , moeite met lezen en concentreren. Teveel input is snel teveel.

Bij een hersenschudding (commotio cerebri) is er medisch gezien niets aan te doen en is rust geboden. Rust is een goed advies, maar als de klachten langer blijven, kan er wel degelijk hulp geboden worden. Een klap geeft altijd een zwelling, de zwelling aan de buitenkant van het hoofd is wel te zien, de zwelling binnenin niet, tenzij met een CT-scan. De osteopaat kan echter de afvoer van het vocht van de zwelling bevrijden, als het hoofd het zelf niet kan. Tussen de hersenvliezen stroomt hersenvocht, tussen de vliezen liggen ook de grote aderen, die voor de afvoer zorgen. Verfijnde mobilisatietechnieken brengen de stroming weer op gang, de zwelling neemt af en het herstel kan voort gaan. Uiteraard doen we niets aan de hersenen, wel aan de stroming in het hoofd.