Whiplash

Whiplash

Oorzaken whiplashWat is het?

Een whiplash ontstaat als je je nek verrekt, bijvoorbeeld door een aanrijding van achteren. Hierdoor kun je nekpijn en hoofdpijn krijgen, en je misselijk, moe of duizelig voelen. Ook kunnen er problemen zijn met onthouden of je aandacht ergens bij houden. Een whiplash krijg je door een ongeluk waarbij je hoofd eerst hard naar achteren en daarna hard naar voren is geslingerd. Dit gebeurt meestal door een ongeluk in het verkeer. Maar het kan ook gebeuren tijdens het sporten, je werk of een ongeluk thuis. Door een whiplash krijg je pijn aan je nek, je schouders en soms ook je armen. Dit maakt het lastig om deze delen van je lichaam te bewegen.

Vaak zijn er ook andere klachten. Zoals hoofdpijn, moeheid of duizeligheid. Ook kun je moeite hebben met onthouden en je aandacht ergens bijhouden. In de maanden na het ongeluk kun je extra veel last van klachten krijgen.

Met deze klachten kom je vaak eerst bij je huisarts. Die zal je eerst vragen stellen over het ongeluk en je klachten, en daarna je lichaam onderzoeken. Vaak kan de huisarts hierna bepalen of je een whiplash hebt.

Meestal is verder (medisch) onderzoek niet nodig. Soms verwijst de huisarts je door naar een fysiotherapeut of oefentherapeut. Als verder onderzoek wél nodig is, dan verwijst de huisarts je door naar een speciale arts in het ziekenhuis. Meestal is dit een neuroloog.

Bij een whiplash is er op een scan van je hersenen geen schade te zien. Het maken van een scan van je hersenen heeft daarom geen zin. Een arts kan de diagnose alleen stellen door te vragen naar je klachten en de gebeurtenis waardoor deze ontstaan zijn.

 

Het ánders kijken van het IMC

Dura Mater en whiplashBij een aanrijding van achteren wordt je hoofd letterlijk van je nek gerukt, soms wel tot 6 cm. Hier zijn we uiteraard niet op gebouwd. Naast de problemen van de spieren en banden, is er het probleem van het ruggenmergsvlies (Dura Mater, het harde hersenvlies). Dit is het vlies, wat je ruggenmerg beschermd,

De Dura zit vast aan het achterhoofd en de eerste nekwervels en vervolgens onderaan de rug. In de Dura kunnen microtraumata ontstaan, gevolgd door kleine ontstekingen en vochtophoping.

De Dura is een vlies en alle vliezen in het lichaam zijn zeer pijngevoelig, denk aan een buikvliesontsteking. De microtraumata moeten herstellen en hiervoor is een goede en vrije doorbloeding (aanvoer én afvoer) nodig. De osteopathie kan hierbij helpen.

 

Wat kan het IMC?

In de eerste plaats het vocht reguleren, soms met medicamenten (kruiden of homeopathie). Daarnaast de nek en het hoofd behandelen, zodat weer ruimte ontstaat om te genezen. Het geheel zit complex in elkaar en een behandeling kan ook lang duren. Maar de resultaten zijn in onze ervaringen veelbelovend. Met zachte handgrepen (osteopathie) wordt de doorbloeding van de nek verbeterd. Ook kijken we naar de omstandigheden van de nek, die er al vóór het ongeval waren.

Bij whiplash (nektrauma, veelal na een auto-ongeval) is manuele geneeskunde gecontra-indiceerd voor wat betreft manipulaties aan de cervicale wervelkolom.

Lees ook verder bij de Kennisbank van het IMC: trauma, blessure, ongeval en hersenschudding (commotio cerebri).

 

Casus Whiplash: verder kijken dan de nek……

whiplashPatiënt 35 jaar kwam 3 dagen na een auto-ongeluk op consult. Het ongeluk was een kettingbotsing op de snelweg. Klachten: ernstig zeurende hoofdpijn, spierpijn in de nek, misselijkheid, duizeligheid, leeg gevoel in het hoofd. Vroeger had deze patiënt veel gesport met in Aziatische vechtsporten, hetgeen ook bleek uit stevige nekspieren. Onderzoek leverde dysfuncties ter hoogte van het os Occiput (achterhoofd bot), C1 en C2 (de eerste twee halswervels), het mediastinum (de borstkasholte) tot-en-met het middenrif en verder tot in het bekken.

Dat is ook wat we vaker zien bij dergelijke traumata, vaak bestonden er reeds een aantal dysfuncties, waar men ofwel aan gewend was ofwel te weinig klachten veroorzaakten om op te merken. Wanneer bovenop de bestaande dysfunctie een trauma komt, zijn de klachten des te erger. Het trauma is natuurlijk wezenlijk, maar in dit geval een hele grote druppel op een reeds volle emmer.

Natuurlijk is een whiplash een behoorlijk trauma, immers bij een botsing met een snelheid van 50 km/uur, wordt het hoofd zo’n 5 cm van de romp getild. Onze nek is op deze rek wel ‘gebouwd’, maar wanneer er reeds een trek vanuit andere systemen bestaat, dan is de ‘rek er uit’ en zijn de klachten des te intensiever.

Na drie ‘lokale’ behandelingen in korte tijd zijn de klachten behoorlijk afgenomen. Nu rest er verdere behandeling van de reeds bestaande problemen, anders zal het eerste het beste trauma weer massieve klachten veroorzaken.