Ayurveda

Ayurveda

Ayurveda: een lang, gelukkig en gezond leven.Wat is het?

Ayurveda is de kennis van een lang, gelukkig en gezond leven. Ayurveda is natuurlijk en allesomvattend, tijdloos maar toch modern. De toepassing ervan is eenvoudig en onafhankelijk van waar we vandaan komen en waar we leven, welke voorkeuren en aversies we hebben. Het geheim van de Ayurveda zit in het holistische principe en de kennis van onze eenheid met de natuur en haar wetmatigheden. Ayurveda wijst ons de weg naar een leven in balans – de basis voor een volmaakt welzijn, natuurlijke schoonheid en duurzame gezondheid.

Volgens de Ayurveda vinden we de sleutel tot het welbevinden in het inzicht in de drie Ayurvedische basisenergieën Vata, Pitta en Kapha. Al onze fysieke, mentale en psychische eigenschappen geven uitdrukking aan een volkomen individuele combinatie van deze basiskrachten in onze persoonlijkheid. Ze vormen ons ‘ayurveda-type’, onze innerlijke aard, de blauwdruk voor een lang en gezond leven – onmiskenbaar uniek als een vingerafdruk.

 

Het ánders kijken van het IMC

De Ayurveda is de oudst bekende vorm van geneeskunde, daar hechten we binnen het IMC veel belang aan. Maar we dienen alle Ayurvedische principes wél te vertalen naar Nederland. Hier is het koud en winderig, groeien de groentes in de klei en hebben we dus heel andere omstandigheden dan in India. De principes zijn prima, maar dan wel vertaald en toegepast op het individu. De M van Mystiek hebben we omgedraaid naar de W van Wetenschap. Ayurveda is zo’n 4.000 jaar oud en niet alles was bekend in die tijd, voortschrijdend inzicht is gezond. Té letterlijke vertaling gaat voorbij aan de wetenschappelijke inzichten van de laatste 400 jaar.

 

Wat kan het IMC?

webinar-20 over AyurvedaIn het IMC passen we de principes van de Ayurveda toe in al onze therapieën. Te beginnen met de typologieën & persoonlijkheden, ieder mens is verschillend. Het aanleren van gezond eten, volgens basale principes, is eveneens een groot goed dat we toepassen. Daarnaast maken we gebruik van de fytotherapie (kruidenleer) uit de Ayurveda. Deze kruiden zijn reeds lang zeer goed onderzocht. Er bestaat kritiek op de toepassing, vanwege sommige (zware) metalen in deze kruiden. Mits goed bereid (farmacopee) is de aanwezigheid hiervan verwaarloosbaar en weegt niet op tegen de bijwerkingen van hedendaagse farmacie.

Kijk ook naar het Webinar-20 van het IMC: over de principes van de Ayurveda.

 

Lees de column van het IMC: Ánders kijken …. Moderne Ayurveda.