Chronische infectieziekten

Chronische infectieziekten

verschillende virussen die chronische infecties veroorzakenWat is het?

Langdurige infectieziekten, zoals Herpes, Pfeiffer, toxoplasmose, cytomegalie en borreliose (Lymeziekte) zijn chronische infecties, veroorzaakt door virussen, die in het lichaam blijven sluimeren.

 

Het ánders kijken van het IMC

De meeste van deze virussen blijven levenslang in het lichaam sluimerend aanwezig. Vandaar de term chronische infectieziekten. Van belang hierbij is om de omstandigheden van het lichaam (gezonde voeding, beweging, leefstijl) zodanig te optimaliseren, dat het virus blijft sluimeren. Het virus bestrijden kan niet, je kunt daarom alleen de afweer (immuunsysteem) optimaliseren.

Je afweer is altijd aanwezig en feitelijk altijd actief. De kunst is je afweersysteem te optimaliseren, zodat het:

  • voldoende grondstoffen heeft (vitaminen, mineralen,m etc.)
  • niet bezig is met allerlei processen (laaggradige ontsteking);
  • voldoende vrijheid heeft om goed te kunnen functioneren;
  • niet teveel ballaststoffen om zich heen heeft (voeding);.

 

Wat kan het IMC?

De chronische infecties zijn goed behandelbaar door de Mesologie (homeopathie en fytotherapie) in het IMC. Ook speelt de preventie een belangrijke rol. Mede gezien de opvattingen binnen de complementaire geneeskunde met betrekking tot een normaal verloop van een infectie, is terughoudendheid met koorts dempende medicamenten en antibiotica aan te bevelen. Koorts vormt een gezonde reactie van het lichaam om de binnengedrongen micro-organismen te lijf te gaan. Antibiotica heeft een negatieve invloed op de darmflora en daarmee op het gehele weerstandssysteem.

 

Lees ook verder bij de Kennisbank van het IMC: herpes-infecties, ziekte van Pfeiffer, laaggradige ontsteking (Silent Inflammation).

Lees ook de Column: Ánders kijken …. immuniteit, de metafoor van het gebouw.