Concentratieproblemen

Concentratieproblemen

Wat is het?

Bij concentratieproblemen heb je moeite met het focussen op één onderwerp of bezigheid. Bekende oorzaken zijn een depressie, relatieproblemen of een burn-out. De symptomen van concentratieproblemen zijn onder andere vergeetachtigheid en chaotisch zijn.

Als je concentratieproblemen hebt, dan heb je moeite om je aandacht te focussen op een onderwerp of activiteit. Je raakt snel afgeleid en kunt je moeilijk voor langere tijd op één ding richten. Concentratieproblemen kunnen zeer verschillende oorzaken hebben. Zo kan het lastig zijn om je te concentreren als je moe bent of wanneer je onder druk staat. Daar heeft iedereen wel eens last van. Deze klachten zijn doorgaans tijdelijk. Maar in sommige gevallen zijn concentratieproblemen van blijvende aard.

 

Het ánders kijken van het IMC

Concentratieproblemen kunnen voortkomen uit een onderliggende oorzaak, zoals een depressie, relatieproblemen of burn-out. Meestal verdwijnt de concentratiestoornis als dit onderliggende probleem behandeld wordt. Ook hormonale veranderingen, zoals tijdens de menopauze hebben invloed op de werking van je en het concentratievermogen.

Daarnaast kan een verminderde hersenfunctie voor concentratieproblemen zorgen. Dit wordt veroorzaakt door een verslechterde doorbloeding van het hersenweefsel. Bepaalde factoren maken de kans op een slechte doorbloeding van het hersenweefsel groter, zoals overgewicht, diabetes, stress en hogere leeftijd.

De hersenen hebben maar één verbrandingsstof ter beschikking: glucose. Problemen met de bloedsuikerregulatie liggen vaak ten grondslag aan de concentratieproblemen.

 

Kijk ook naar het Webinar-8 van het IMC: over Diabetes Mellitus.

Kijk ook naar het Webinar-18 van het IMC: Suiker, de stille sluiper.

Wat kan het IMC?

Het IMC zoekt naar de oorzakelijke verbanden van de verminderde concentratie, zoals de bloedsuikerspiegel, hormonen, tekorten aan bepaalde vitamines, de doorbloeding van de hersenen vanuit de nek. Maar ook naar de werking van bijvoorbeeld Dopamine, Omega-vetzuren en andere voedingsstoffen voor de hersenen.

Lees ook verder bij de Kennisbank van het IMC: over depressie.

Lees ook verder bij de Kennisbank van het IMC: Burn-out.