Darmklachten

Darmklachten

darmklachten voel je in je buik

Darmklachten zijn bij uitstek goed te behandelen binnen het Integraal Medisch Centrum. Er zijn verschillende darmproblemen.

Spastische darm

De spastische darm, of prikkelbaar darmsyndroom (PDS), is een functionele stoornis ter hoogte van de dikke darm. Hierbij treedt er in de peristaltiek (beweging) van de darm een probleem op. De oorzaak kan variëren van bewegingsverlies van de darm zelf, door bijvoorbeeld een operatie of ontsteking, tot blokkeringen in bekken, wervelkolom, circulatie van het buikvlies of schedel.

Meer darmaandoeningen

 • De Candida Albicans infectie. Dit is een schimmel die op de huid, in de darm, de vagina of de mond leeft. Deze schimmel doet hier heel nuttig werk, namelijk het opeten van dode cellen. Er is echter een probleem als de balans in de darmflora verstoord is door bijvoorbeeld antibiotica, gebruik van suikers of langdurige negatieve stress. De goedaardige candida gaat overheersen, zelfs door de darmwand heen, met een candida syndroom als gevolg.
 • Het Leaky Gut Syndrome is een lekkende darm. Hierdoor komen voedselresten, bacteriën en andere giftige stoffen in het lichaam terecht, die normaliter in de darm blijven. Hierdoor treedt een vergiftiging van het lichaam op. De grootste oorzaak hiervan is vaak een allergie voor gluten (eiwitten in granen als tarwe, gerst etc.)
 • Aanwezigheid van parasieten, virussen, bacteriën etc. in de darm. Te veel foutieve micro-organismen zijn in de darm aanwezig, hierdoor raakt het gehele verteringsysteem verstoord. Door middel van verschillende methodes zijn deze op te sporen en te behandelen.
 • Coeliakie (Gluten gevoelige spruw), is een allergie voor de eiwitten die in granen aanwezig zijn.
 • Colitis Ulcerosa is een ontsteking van de van de slijmlaag van het uiteinde van de dikke darm. Veelal wordt dit behandeld met zware medicijnen en soms operaties.
 • De ziekte van Crohn geeft ontstekingen in de gehele darm (dunne en dikke). Veelal ontstaat dit door een verslechterde immuniteit en een infectie. Bij beide ziektes kunnen huid-, gewrichtsklachten en oogaandoeningen voorkomen.

 

Algemene symptomen van problemen aan de darmen / darmklachten zijn:

 • Spijsverteringsklachten zoals maagklachten, gasvorming, constipatie of diarree
 • Vaginale schimmels
 • Zwemmerseczeem
 • Allergieën
 • Astma
 • Hormonale klachten
 • Pijnlijke spieren en gewrichten
 • Tekorten aan voedingsstoffen

 

Het ánders kijken van het IMC

Binnen het IMC wordt de patiënt met darmklachten totaal onderzocht om alle mogelijke oorzaken van de darmproblemen op het spoor te komen.

Wat kan het IMC?

Vaak wordt bij de behandeling gebruik gemaakt van:

 • Het ‘ontgiften’ van het gehele lichaam
 • Het volgen van een specifiek dieet
 • Het toevoegen van voedingssupplementen
 • Het weer opbouwen van de darmflora
 • Osteopathische behandelingen om het gehele proces te ondersteunen

In de praktijk betekent dit dat de patiënt met darmklachten multidisciplinair behandeld wordt: zowel door een osteopaat als een mesoloog en/of een psychotherapeut.

Kijk ook voor verdere informatie naar het Webinar-28 van het IMC over het Prikkelbaar Darm Syndroom.

 

Lees ook verder bij de Kennisbank van het IMC: over Prikkelbaar Darm-Syndroom, de Darmflora (Microbioom).

 

Casus: ánders kijken naar de darm

darmklachten en verklevingenMan van 32 jaar, rugklachten sinds een operatie aan een blindedarmontsteking. Pijnlijke onderrug met uitstraling af en toe in het rechter been, wanneer het erger wordt. De klachten zijn onder controle met regelmatig chiropractie, fysiotherapie en personal training, maar ze zijn niet weg.

Onderzoek wees op forse verklevingen in het blindedarmgebied, waarschijnlijk al van voor de ontsteking. Behandeling van de verklevingen zijn direct voelbaar in het been. De darmen hangen met vliezen aan de wervelkolom en liggen op de zenuwen naar het been. De vliezen kunnen de werking van de darmen belemmeren, met ontstekingen tot gevolg. Ontstekingen kunnen de vliezen doen verkleven en zo ontstaat een vicieuze cirkel. Vier behandelingen verder, met gezond bewegen (fietsen en joggen) en een halfjaarlijkse behandeling zijn de klachten al 4 jaar verdwenen.

 

Casus: van de teen naar de top

Vrouw van 27 jaar. Klacht: al jaren gevoelige darmen, opgeblazen buik, gepaard gaande met stekende pijnen, maagpijn en duizeligheid. Wekelijks nekpijn, uitstralend naar het achterhoofd.

Onderzoek toonde een compressie centraal in de schedel (cranium SSB), blokkade van de bovenste drie nekwervels (C1-3). Enkelblokkade rechts (Talus) en een in zijn geheel gefixeerde dunne darm (mesenteriaal). Bij behandeling bleek de talus van invloed te zijn op de buik, gecombineerd met een slechte waterconsumptie. Het darmpakket beïnvloedde zowel de nekwervels als de schedelbasis. De hoofdpijn verdween onmiddellijk en is niet meer terug gekomen.

Jawel, we zijn één geheel

 

Casus: darm in de knel

Patiënte 30 jaar komt met al meer dan 3 jaar pijn in de linkerzij, onder de ribbenboog. De pijn is scherp en blijft circa 5-10 minuten en treedt vooral op bij (lang) zitten. Verder een zwaar gevoel tussen de schouderbladen. Zij gebruikt omeprazol (maagzuurremmer) tegen de bijwerking van diclofenac (pijnstiller). Röntgen, echoscopie en MRI leveren geen bijzonderheden. Verschillende diëten hebben de afgelopen 3 jaar ook niets opgeleverd.

Onderzoek levert geen dysfuncties ter hoogte van de ribben, borstwervels, etc. De milt is pijnlijk. Nader onderzoek wijst op de inklemming van dunne darmlussen in de FCS (hoek van de dikke darm). Er bestaan circa 16 lussen in de darm, die normaal een vrije beweeglijkheid hebben. Er kunnen breuken (hernia) ontstaan, bekend zijn een breuk bij het middenrif (hernia hiatalis), de lies (hernia inguinalis, littekenbreuk of navelbreuk. Lussen kunnen echter ook, zonder breuk, beklemd raken in een regio van de buik. Bijvoorbeeld achter de baarmoeder, in de bochten van de dunne darm, bij de twaalfvingerige darm, etc. Daarbij ziet men met medische beelden geen ‘echte’ afwijkingen. Een beklemming levert een verminderde doorgang, met als gevolg krampachtige pogingen van de darm om het voedsel er toch doorheen te krijgen (wet van Bayliss). Zorgvuldige osteopathische behandeling kan hierbij snel uitkomst bieden.