Doen wat je deed is krijgen wat je kreeg

Doen wat je deed is krijgen wat je kreeg

als je doet wat je deed, dan krijg je wat je kreeg

‘Als je doet wat je deed, dan krijg je wat je kreeg’, is een uitspaak van Albert Einstein.

Je wilt graag iets veranderen bij de ander om hem of haar te helpen, maar het lukt niet. Terwijl je het echt probeert. Op allerlei manieren. De reactie die je krijgt is wéér hetzelfde.

Dit is misschien wel de grootste frustratie van veel mensen. Je wilt het anders, je probeert het anders, maar uiteindelijk lukt het niet. Vaak omdat je omgeving niet meewerkt.
Het zou helpend zijn als anderen zorgen dat het voor jou makkelijker wordt om iets te veranderen. Toch?

Als ik blijf kijken zoals ik altijd heb gekeken
Blijf ik denken zoals ik altijd dacht
Als ik blijf denken zoals ik altijd heb gedacht
Blijf ik geloven wat ik altijd heb geloofd
Als ik blijf geloven wat ik altijd heb geloofd
Blijf ik doen zoals ik altijd heb gedaan

Als ik blijf doen zoals ik altijd heb gedaan
Blijft mij overkomen wat mij altijd overkomt
Maar als ik mijn ogen sluit en goed kijk naar binnen
Dan kom ik deze cirkel uit en kan ik steeds opnieuw beginnen
Als je doet wat je altijd deed krijg je wat je altijd kreeg

 

Eigenlijk is het raar dat je steeds dezelfde dingen blijft doen, maar wel een ander resultaat verwacht. Albert Einstein zei zelfs: “Het is domheid, alsmaar hetzelfde te doen en een ander resultaat te verwachten”. Dit zijn de redenen waarom je het toch doet:

  • je bent je niet bewust, dat je in een cirkel rond loopt en aan het herhalen bent en iets anders verwacht het is gewoonte (geworden),
  • je hebt het altijd zo gedaan, je ben er aan gewend
  • gedachten, overtuigingen die je tegenhouden om het anders te doen, zoals: ik kan het niet, daar ben ik niet goed in, zo hoort het niet, het lukt toch niet. je weet niet hoe je het anders kan doen
  • angst voor het onbekende. Je weet nu wat je hebt en je weet niet wat je er voor terug krijgt.
  • je moet uit je comfortzone komen,
  • je wilt negatieve emoties vermijden, zoals schuldgevoel, mislukking, afwijzing. Als je iets nieuws probeert, kan het ook niet goed uitpakken of mislukken. Of ben je bang wat andere mensen er van zouden zeggen.

Waar ben jij ontevreden over in je leven? Wat wil jij veranderen in je leven?
En hoe bereik je dat in de praktijk? Ofwel, hoe krijg je wat je wilt?

Wat kun je doen om iets anders te krijgen?
In het bedrijfsleven wordt de “plan, do, check, act cyclus” (=PDCA) gebruikt om vast te stellen of beoogde resultaten bereikt worden. Deze cyclus is ontwikkeld door dr. W. Edward Deming en kun je ook heel goed toepassen op alles wat je wilt veranderen. Doorloop de volgende stappen:pdca-circle-image
  1. Word bewust wat je wilt veranderen. Waar loop je steeds tegen aan? Waar verwacht je een ander resultaat en doe je steeds hetzelfde? Wat overkomt jou steeds in je leven?
  2. Bepaal het resultaat. Wat wil je bereiken? Wat is het eindresultaat? Wat wil je wel?
    En dan begint de PDCA cyclus
  3. PLAN: Bedenk een andere aanpak. Welke andere manieren zijn er om een verandering te weeg te brengen, je resultaat te behalen? Hiervoor is creativiteit noodzakelijk, want je moet het anders aanpakken, een andere manier verzinnen die wel werkt. Probeer ook niet voor de hand liggende oplossingen te verzinnen. Laat je ook inspireren door anderen. Vraag anderen hoe zij het zouden aanpakken. Anderen hebben misschien creatieve oplossingen, waar jij niet aan hebt gedacht. En twee weten altijd meer dan één.
  4. DO. Probeer wat je bedacht hebt uit in de praktijk. Wees niet bang om een hele andere aanpak te proberen of om een fout te maken.
  5. CHECK. Ga na of je met de nieuwe aanpak/ manier je het resultaat, die je wilde behalen, hebt gehaald. Werkt het in de praktijk? Misschien ontdek je wel nog één of meerdere manieren die ook niet werken.
  6. ACT. Stel je plan bij. Als de bedachte strategie niet werkt, begin weer bij stap 3. Bedenk een andere aanpak. Maar een nieuwe aanpak vergt soms ook dat je doorzet. Een nieuwe aanpak heeft soms tijd nodig. Jij moet er nog aan wennen. En niet alleen jijzelf, maar soms ook  je omgeving. Geef jezelf en de nieuwe aanpak dus de tijd. En als het wel werkt kun je kijken of je het nog verder kunt verbeteren, of pak je het volgende aan waar je ontevreden over bent in je leven.

 

Kijk naar het Webinar-13 van het IMC: over Past Reality Integration.

 

Lees ook verder over PRI (Past Reality Integration) op onze Website.