Eczeem kinderen

Eczeem kinderen

eczeem bij kinderenWat is het?

Eczeem is de meest voorkomende kinderziekte. Zij begint vaak na de derde maand en verdwijnt meestal na de puberteit. Eczeem kan ontstaan als allergische reactie.

 

Hoe te herkennen?

In het algemeen een droge, bleke huid. Rode en jeukende huiddelen. Bij zuigelingen vaak een natte uitslag met schubben (meestal gezicht, voorhoofd en hals; bij kinderen eerder droge schubbende uitslag (meestal in de hals, op de armen en in de gewrichtsplooien.

 

Reguliere Geneeskunde:

De arts herkent eczeem bij kinderen aan de beschreven symptomen en eventueel aan de aanwezigheid van verhoogde antilichamen (IgE) in het bloed. De behandeling is individueel. Tegen de jeuk kunnen bepaalde medicijnen helpen. Vaak worden cortisonzalven voorgeschreven. De droge huid moet ingevet worden.

 

Het ánders kijken van het IMC

De allergische afweerreactie zoeken wij in het gebied van de dunne en de dikke darm. Daar bevindt zich het belangrijkste afweercentrum in het lichaam. Voor een levensmiddelenallergie of -intolerantie wordt vaak een dieet voorgeschreven, maar eerst onderzoekt de mesoloog naar de oorzakelijke verbanden.

 

Wat kan het IMC?

We werken vooral aan het optimaliseren van de (darm)functies en het afweersysteem, in het geval van eczeem bij kinderen. Daarnaast zullen wij andere structuren onderzoeken (zoals de longen) en zonodig (preventief) behandelen. Maar al te vaak gaan op zich onschuldige eczemen bij een niet correcte behandeling over in longaandoeningen, zoals astma.

Lees ook verder bij de Kennisbank van het IMC: over huidaandoeningen (eczeem), de bouw van de huid.