Huidaandoeningen (Eczeem)

Huidaandoeningen (Eczeem)

Wat is het?

huidaandoening (eczeem)

Eczeem is een zeer weid verbreide huidaandoening van de oppervlakkige huidlagen. Wij beschouwen eczeem als uiting van onderliggende stoornissen.

Door de complexiteit van eczeem is de diagnostiek niet altijd eenduidig. De dermatoloog hanteert een meer gedetailleerde indeling dan de huisarts.

Verschillende efflorescentie kunnen na en naast elkaar optreden, zoals:

  • erytheem (roodheid)
  • papels (zwellingen)
  • vesicula (blaasjes)
  • crustae (korsten).

De oorzaken van huidaandoeningen worden gezocht in endogene factoren (aanleg) en exogene factoren (allergene, toxische stoffen, talg).

Afhankelijk van de plaats en de oorzaak worden verschillende namen aan het eczeem toegevoegd, zoals:

  • atopisch
  • constitutioneel
  • contact-
  • microbieel
  • marginatum
  • papulosum

 

Het ánders kijken van het IMC

In het Integraal Medisch Centrum beschouwen we een huidaandoening, zoals eczeem als een uiting van onderliggende stoornissen, meestal in het maag-darmkanaal gelegen. De huid is bij uitstek een uitlaatventiel van het maagdarmkanaal. Wanneer de spijsvertering verstoord is, met name de dikke darm, wordt de huid als ventiel gebruikt om afvalstoffen weg te werken. Deze onderliggende stoornissen zijn – hoewel van groot belang – moeilijk op te sporen met een klinisch onderzoek.

Dit is geen alternatieve visie op het probleem van huidaandoeningen, maar overal ter wereld wetenschappelijk aangetoond.

 

Wat kan het IMC?

De Mesologie besteedt naast de fysieke componenten van huidaandoeningen, zoals eczeem (bijvoorbeeld nat en droog) ruim aandacht aan de psychische factoren bij de individuele patiënt. De fytotherapeutische behandeling is meestal gericht op de symptomen, zoals jeuk, allergie en op verbetering van de huidademhaling.

 

Casus Eczeem

Een vrouw van 25 jaar die al vanaf haar 3e levensjaar rood, droog en schilferig eczeem in haar gezicht heeft. Ook heeft ze van kinds af aan astma en gebruikt daar nu nog steeds Flixotide en Salbutamol voor. Citirizine gebruikt ze bij allergische reacties. Ze verdraagt geen cosmetica en geen rode wijn. Voelt zich de laatste jaren steeds vermoeider worden.

Bij eerste onderzoek bleek een nikkelstapeling in de alvleesklier en de galkanalen niet goed te functioneren. In vervolgonderzoeken kwam ook een sulfietintolerantie naar boven en bleek een restant van een parasiet de vertering nog te verstoren. Na een jaar nam ik afscheid van een vrouw met een gladde gezonde huid die weer kon genieten van een glas rode wijn en geen medicatie meer nodig had voor haar astma.

 

Casus: beenklachten en melanoom

melanoom als huidaandoeningMan, 50 jaar met sinds 6 jaar vermoeidheid en krampen in het gehele rechter been, zonder patroon, vrieskou verergert de klacht. De anamnese leverde het volgende: blinde darm operatie (1972), ski-ongeval (1993), afgeremd op het zand. De klacht is begonnen na het verwijderen van een melanoom in de rechter kuit.

Een melanoom is een agressief groeiende, kwaadaardige tumor. De kans dat de afwijkende cellen zich door het lichaam verspreiden, is redelijk groot en daardoor is melanoom een levensbedreigende aandoening. Wanneer een melanoom in een vroeg stadium wordt ontdekt, is de kans op een succesvolle behandeling groot. De behandeling bestaat uit een operatieve verwijdering van het melanoom, waarbij de kans op genezing groter is dan 95%.

Onderzoek

Onderzoek: art. tibia-fibulare proximale en talo-crurale vork rechts, litteken ter hoogte van de operatie van het melanoom, gefixeerde rechter nierloge met verkorting van de M. Psoas. Na behandeling van fibula en nierloge, begon het litteken 2 maanden lang te trekken en te jeuken. Dit duidt erop dat de doorbloeding van het betroffen gebied weer op gang is gekomen. Zeer waarschijnlijk is het probleem van de nierloge de ‘oorzaak’ van een verminderde doorbloeding in het rechterbeen, het skitrauma heeft dat versterkt ter hoogte van het onderbeen (lig. Van Barkov) en het melanoom zou hierdoor kunnen zijn gaan woekeren. ‘Kanker’ staat voor processen waarbij de betrokken cellen zich ongecontroleerd blijven delen, waardoor er een ophoping van cellen ontstaat (het gezwel of de tumor), die blijft groeien. Bij melanomen is het DNA van de betrokken melanocyt zo beschadigd geraakt, dat er een genmutatie heeft plaatsgevonden. In geen geval een pleidooi om melanomen osteopathisch te behandelen, wel om postoperatieve klachten in een ruim licht te zien.

Lees ook verder bij de Kennisbank van het IMC: over de bouw van de huid (droge huid) en allergische huidaandoeningen.

Lees ook de Column van het IMC: Ánders kijken …. klachten met huid & haar.