Elleboog (Tenniselleboog, Golferselleboog)

Elleboog (Tenniselleboog, Golferselleboog)

tenniselleboogWat is het?

Ter hoogte van de elleboog komen de tenniselleboog (extensoren), de golferselleboog (flexoren) en de bursitis olecrani het meest voor. De chronische irritatie wordt ofwel veroorzaakt door overbelasting als gevolg van een veranderde beweeglijkheid van de afzonderlijke gewrichtsdelen of door extrinsieke invloeden (schouder, cervicaal, throrax). Hierbij kan de Osteopathie zeker uitkomst bieden.

 

  • Een tenniselleboog (epicondylitis lateralis) wordt veroorzaakt door overbelasting aan de buitenkant van je elleboog. Denk hierbij aan herhaaldelijke bewegingen bij veel werken achter de computer of plotselinge zware belasting van je spieren bij tennissen zonder warming-up. Door deze overbelasting ontstaan kleine scheurtjes in de pezen waarmee je spieren vastzitten aan je elleboog. Veelvoorkomende symptomen van een tennisarm zijn: pijnlijk uitstralend gevoel van je elleboog naar je pols en/of hand, pijnsensatie als je iemand een hand geeft, krachtverlies in je onderarmen, zeurend gevoel als je je hand omhoog beweegt.

 

  • Een golferselleboog (epicondylitis medialis) is vergelijkbaar met een tennisarm, alleen ligt de oorzaak hierbij overbelasting aan de binnenkant van je elleboog. Vanaf de binnenkant van je elleboog straalt ook hier de pijn uit naar de onderarmen en pols.

 

Het ánders kijken van het IMC

Voor het genezen van een tennis- of golfersarm is het belangrijk dat je de bewegingen die de klachten veroorzaken mijdt. Ook moet je voldoende rust nemen. Toch zijn onze armen best wel goed gebouwd. Bij een ‘overbelasting’ is er meestal ook wat anders in het spel.

 

Wat kan het IMC?

Binnen het IMC kijken we naar een groot scala van oorzakelijke factoren en wel van teen tot top. Vele trekkrachten kunnen vanuit de borstholte of de nek komen, waardoor de arm sneller overbelast raakt. Naast het behandelen van de klacht zelf, kijken we naar de omstandigheden in het lichaam die de klacht veroorzaakt hebben.

Lees ook verder bij de Kennisbank van het IMC: gewrichtspijnen en muisarm (RSI, CANS).