Gewrichtspijnen

Gewrichtspijnen

Wat is het?

Als de scharnierpunten die je botten met elkaar verbinden pijnlijk en/of gezwollen zijn, spreekt men van gewrichtspijn. In het IMC kijken we naar de verschillende oorzaken.  Pijnlijke gewrichten kunnen ook gepaard gaan met stijfheid, roodheid en warmte. Deze klachten kunnen veel verschillende oorzaken hebben, zoals overbelasting, artrose of vormen van gewrichtsontsteking. Je gewrichten zijn voorzien van kraakbeen en bevatten ook vocht (synovia). Dit zorgt ervoor dat de verschillende delen van de gewrichten soepel langs elkaar kunnen schuiven.

Door verschillende oorzaken kan de werking van je gewrichten beperkt worden, zoals overbelasting, slijtage of ontstekingsziekten en gewrichtspijnen veroorzaken. Afhankelijk van de oorzaak en het type aandoening kun je naast pijn aan je gewrichten ook last hebben van zwelling, stijfheid, een verhitte of rode huid en eventueel ook koorts of misselijkheid.

Oorzaken van gewrichtspijnen

Gewrichtspijn is geen aandoening of ziekte op zich, maar een klacht die bij veel verschillende aandoeningen optreedt. Gewrichtspijnen kunnen dan ook veel verschillende oorzaken hebben, zoals:

  • overbelasting
  • blessures (zoals een kapotte meniscus, blokkade)
  • verandering van het kraakbeen en de gewrichten (zoals bij artrose)
  • ontstekingen in de gewrichten (door bijvoorbeeld reumatoïde artritis, jicht of acute reuma)

 

Het ánders kijken van het IMC

Gewrichten zijn ‘gemaakt’ om te bewegen, van slijtage is dan ook geen sprake, integendeel: ieder gewricht is erbij gebaat dat er bewogen wordt. Dat houdt gewrichten soepel en voldoende ‘gesmeerd’. Daarvoor zijn echter wel een aantal factoren nodig, zoals:

  • Voldoende en goede voedingsstoffen: gewrichten vernieuwen continu, als de afbraak door gaat, maar er onvoldoende voedingsstoffen zijn voor de opbouw, ontstaat artrose.
  • Vrije beweeglijkheid: gewrichten moeten op alle fronten (driedimensionaal) vrij kunnen bewegen. Bloedvaten, zenuwen, spieren, organen en vliezen kunnen deze beweeglijkheid belemmeren.

 

Wat kan het IMC?

Je botten, spieren en gewrichten moeten in topconditie zijn om goed te kunnen functioneren. Je helpt ze door voldoende te bewegen, maar ook door de juiste voeding op tafel te zetten. Dit eten helpt spieren, botten en gewrichten gezond te houden. Mesologie kijkt onder andere naar de volgende factoren NB: het is redelijk zinloos om zomaar wat te gaan slikken, de samenstelling in ieder lichaam is anders. Gedegen onderzoek bij de mesoloog is sterk aan te bevelen. Onderstaand is slechts een indicatie:

 

  • Vitamine C:
  • Weinig mensen weten het, maar vitamine C is belangrijk voor je botten, spieren en gewrichten. Krijg je er te weinig van binnen, dan kan dat resulteren in een vitamine C-tekort. En dat is weer funest voor je bewegingsapparaat. Te weinig vitamine C veroorzaakt namelijk een afbraak van collageen. Dit is een eiwit dat van nature in de huid aanwezig is en door veel mensen extra wordt geslikt, gesmeerd of geïnjecteerd om huidveroudering tegen te gaan. Maar collageen is misschien nog wel belangrijker voor je botten, spieren en gewrichten; het wordt niet voor niets ook wel ‘de lijm van je lichaam’ genoemd. Het bevat glycerine, wat de spieren voorziet van voldoende voeding. Het zit ook in botten en kraakbeen, waarbij het die laatste versterkt. Dit eiwit voorkomt dat je botten broos worden en versterkt je pezen en de ligamenten die je gewrichten stabiliseren. Mesologie kan kijken of er een tekort is en zo ja, welke vitamine C nodig is, want er zijn vele verschillende soorten.

 

  • Omega-vetzuren:
  • als je wekelijks vette vis eet – zalm, makreel, sardines, tonijn en haring – krijg je een ruime hoeveelheid omega-vetzuren binnen. Ook schaal- en schelpdieren bevatten redelijk wat omega-3. Eieren en sommige vleessoorten leveren omega-3-vetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Deze meervoudig onverzadigde vetzuren staan met name bekend vanwege hun bescherming tegen hart- en vaatziekten, maar ze helpen ook ontstekingen beperken. Veel mensen met gewrichtspijn, reumatoïde artritis en artrose zeggen er baat bij te hebben. Overigens zijn er ook plantaardige bronnen van omega-3 vetzuren; denk aan groene bladgroenten, peulvruchten en noten en zaden.

 

  • Sulforafaan:
  • dit is een voedingsstof waarvan wetenschappers vermoeden dat het de vernietiging van kraakbeen in gewrichten vertraagt en kraakbeenschade vermindert. Bij muizen is dit al aangetoond. Sulforafaan vind je in groenten uit de kruisbloemenfamilie zoals spruitjes en kool, maar vooral in broccoli. Het blokkeert de enzymen die gewrichtsvernietiging veroorzaken door een sleutelmolecuul dat ontstekingen veroorzaakt te stoppen.

 

  • MSM (methylsulfonylmethaan):
  • is een organische zwavelverbinding die een verlichtend effect heeft bij gewrichtsklachten. Een tekort aan zwavel uit zich onder meer in pijnlijke spieren en gewrichten, breekbaar haar en nagels en hoofdpijn. MSM zit van nature in je lichaam en in vers fruit en rauwe groente. Het is een vluchtige stof, waardoor het gemakkelijk verdwijnt wanneer je groente kookt of te lang bewaard. De Mesologie onderzoekt de opname en de verbindingen van zwavel in je lichaam.

 

  • Calcium en vitamine D:
  • de bekendste voedingsstof voor sterke botten is natuurlijk kalk. Wat minder mensen weten is dat dit mineraal ook nodig is voor het goed functioneren van je spieren en een goede werking van je zenuwen. Het zit met name in groente, noten en peulvruchten. Vitamine D zorgt ervoor dat de darmen calcium goed opnemen en is nodig om het calcium in de botten vast te leggen.

 

Osteopathie kijkt naar de vrije beweeglijkheid van alle factoren die bij gewrichten betrokken zijn. Zijn er fixaties, verklevingen, organen, vliezen, etc. die deze beweeglijkheid belemmeren. Het ‘vrij zetten’ van alle belemmerende factoren is een voorwaarde voor een goede beweging en daarmee een gezonde opbouw van de gewrichten.

Lees ook verder bij de Kennisbank van het IMC: Fibromyalgie. en spierpijn (Myalgie).

 

Kijk ook naar het Webinar-19 van het IMC: over gewrichtsklachten.