Spierpijn (Myalgie)

Spierpijn (Myalgie)

Spierpijnen van de arm

Wat is het?

De benaming Myalgie duidt op het voornaamste symptoom: spierpijn. het gaat er uiteraard om, wat we ermee kunnen doen.

Het betreft een grote groep klachten die niet onder de andere categorieën vallen. Er zijn geen ontstekingsverschijnselen te vinden en bij bloedonderzoek worden er ook geen afwijkingen gevonden. De afgrenzing van gewrichtsaandoeningen, neurogene en nerveus-functionele klachten is niet altijd even duidelijk. Mate en duur van de spierpijnen zijn sterk variabel. De belangrijkste leeftijdscategorie is die van 25-65 jaar. De myalgieën zijn verdeeld in subcategorieën, zoals:

  • de bovenste gordel (nek, arm, thorax) 36%
  • de onderste gordel (benen) 13%
  • de rug met uitstraling 6%
  • de rug zonder uitstraling 29%.

 

Het ánders kijken van het IMC

Ketens van spierenSpieren in ons lichaam hebben enerzijds het doel om ons voort te bewegen. Anderzijds vormen ze een stabiliteitsapparaat, om ons, recht-opgaande-mensen, overeind te houden. Ten derde vormen ze een verdedigingsgordel voor de inwendige organen. Voorbeelden hiervan zijn de M. Psoas Major & M. Quadratus Lumborum (beide lage rug) voor de nieren; de buikspieren voor de darmen; de bekkenbodem voor de daar aanwezige organen. Ten vierde worden ze, biomechanisch gezien, gebruikt om krachten, ontstaan door stoornissen inwendig, af te leiden naar de buitenkant. Veel chronische spanning van spieren is terug te leiden naar inwendige problemen.

Natuurlijk moeten we eerst kijken naar het juiste gebruik van spieren in beweging in houding, daarnaast naar de kracht en stabiliteit (core-stability). Maar zeker als klachten chronisch zijn en terug blijven keren, moeten we de spieren plaatsen in het geheel van het menselijk lichaam.

 

Wat kan het IMC?

In eerste instantie is de Osteopathie met gericht onderzoek naar het totale bewegingsapparaat een voorwaarde voor een succesvolle behandeling bij spierpijn. Daarnaast legt de osteopathie bij uitstek de relatie tussen inwendige organen en de spieren.

Ook de Mesologie kan effectief zijn bij de behandeling van myalgieën (spierpijn), vooral als spijsverteringsstoornissen de bijkomende klachten vormen. Tevens kan worden gekeken naar de juiste mineralenbalans, zomaar Magnesium slikken is zinloos en kan het mineralenevenwicht juist verstoren.

Kijk naar het Webinar-19 van het IMC: over gewrichtspijnen.

 

Lees ook verder bij de Kennisbank van het IMC: over fibromyalgie, over muisarm en over peesschedeontsteking.