Peesschedeontsteking

Peesschedeontsteking

Wat is het?

In het gebied van de pols en de hand komen de aandoeningen van pezen en peesscheden het meest voor. Meestal wordt overbelasting als oorzaak van een peesschedeontsteking aangegeven, terwijl dat bij vergelijking vaak niet het geval is. Pezen van de onderarm schuiven in tunnels (peesscheden) om de optimale beweging van de hand mogelijk te maken. De peesscheden dienen uiteraard wel goed gesmeerd (doorbloed) te zijn, om een optimale verschuiving mogelijk te maken. Te weinig smering veroorzaakt wrijving en dat veroorzaakt weer een ontsteking.

 

Het ánders kijken van het IMC

Het schuiven van pezen in peesscheden behoort natuurlijk en in vrije beweging te gebeuren, daar is het voor gemaakt. We zullen dus gaan moeten kijken naar de oorzaken van de wrijving in de peesschede en dus van de peesschedeontsteking. Vaak zijn dat de vliezen van spieren, een blokkade van een gewricht of verkeerd verlopende spierkettingen. Pezen zijn een ‘verlengstuk’ van spieren; ze ontstaan door beweging. Een pasgeboren baby heeft nog nauwelijks pezen, door het gebruik van spieren (rollen, kruipoen, lopen) ontstaan trekkrachten, die op hun beurt vezels produceren bij de aanhechting van de spier op het bot.  Dit soort trekkrachten blijven natuurlijk de rest van ons leven bestaan, maar door verkeerd gebruik, trek van inwendige organen, veranderde stand van botten, etc., kunnen de trekkrachten wrijving en dus een peesschedeontsteking veroorzaken.

 

Wat kan het IMC?

Nauwkeurig onderzoek door de Osteopathie is een betrouwbare hulp bij het vinden en behandelen van de oorzaken van een peesschedeontsteking. Dat kan overal in het lichaam zijn, pezen zijn ‘slechts’ een verlengstuk van grote krachtlijnen in ons lichaam. De hele arm, schouder, nek en zelfs inwendige organen moeten in het onderzoek betrokken worden.

Lees ook verder bij de Kennisbank van het IMC: Muisarm (RSI, CANS), Schouder-Arm-Syndroom en gewrichtspijnen.

 

Kijk ook naar het Webinar-19 van het IMC: over gewrichtsklachten.