Wat is het?
Letterlijk betekent Fibromyalgie: pijn in bindweefsel en spieren. Het is een term die beschrijft wat er aan de hand is, maar die geen oorzaak aanduidt. Klachten zijn pijn, stijfheid, vermoeidheid en soms stemmingswisselingen.
Iedereen voelt wel eens pijn of is wel eens stijf. Bijvoorbeeld door een verkeerde houding, overbelasting of een griepje. Dit gaat vanzelf over. Bij mensen met fibromyalgie blijft de pijn echter zonder dat er sprake is van een aanwijsbare oorzaak zoals beschadigingen of vergroeiingen. De pijn zit vooral in de spieren, het bindweefsel en in en rondom gewrichten. De ernst van de klachten wisselt erg van tijd tot tijd.
Erkend als chronische pijnaandoening. Door de WHO wordt fibromyalgie geclassificeerd onder MG 30– dat staat voor chronische pijn.
Iedereen kan Fibromyalgie krijgen. Het komt voor bij twee op de honderd volwassenen; meer vrouwen dan mannen hebben Fibromyalgie. De aandoening openbaart zich meestal tussen de 25 en 40 jaar. Een oorzaak is nog niet aangetoond.
Het ánders kijken van het IMC
Sommige factoren zijn van invloed op fibromyalgie en de intensiteit van de klachten.
- Het klimaat beïnvloedt het ontstaan van Fibromyalgie niet. De aandoening komt zowel in warme als koude streken voor. Sommige mensen hebben echter meer klachten als de temperatuur wisselt of als het buiten koud of vochtig wordt.
- Bewegen is belangrijk én gezond, zeker voor mensen met Fibromyalgie. Van bewegen word je geestelijk en lichamelijk sterker. Regelmatig bewegen kan de intensiteit van de klachten bij fibromyalgie positief beïnvloeden. Het is daarbij van groot belang om met beleid te bewegen: bij voorkeur vaak, niet te lang en niet te intensief.
- Een gevarieerd en gezond voedingspatroon is belangrijk voor een gezond lichaam en een gezonde geest. Voor fibromyalgiepatiënten kan dit bijdragen aan het draaglijker maken van leven met de aandoening.
- Langdurige stress en spanningen kunnen een aanslag zijn op je lichaam. Ze hebben invloed op hoe we ons voelen, maar ook op onze fysieke gezondheid; zo verhoogt stress op lange termijn het risico op hart- en vaatziekten en versterkt het de pijnprikkels in het centrale zenuwstelsel. Andersom geldt dat we pijn draaglijker vinden naarmate we meer ontspannen zijn.
- Voldoende slaap van goede kwaliteit is belangrijk om het zenuwstelsel tot rust te brengen en daarmee ook de pijn. Een goed slaapritme kan helpen voor een betere nachtrust. En bedenk: ook als je niet slaapt, rust je uit in bed.
- Een gezond lichaamsgewicht is voor iedereen belangrijk. Voor mensen met Fibromyalgie geldt dat extra, vetcellen produceren namelijk stofjes die de pijn versterken in het centrale zenuwstelsel. En bewegen is lastiger als je te zwaar bent.
- Roken is om veel redenen niet goed voor je gezondheid. Minder bekend is dat het invloed heeft op pijn, ook bij Fibromyalgie.
Wat kan het IMC?
Wij kijken op drie manieren naar de klachten van Fibromyalgie:
- De voeding: welke stoffen ontbreken voor het goed functioneren van bindweefsel en spieren en welke stoffen Zijn juist schadelijk. Dat geldt voor iedereen als individu weer verschillend.
- De invloed van stress en spanning in je lijf. Welke patronen komen steeds weer terug?
- De invloed van fascia (vliezen) en de ketens van spieren en bindweefsel. De mens bestaat niet uit in elkaar geschroefde delen, maar is één geheel.
Casus: Spierreuma
Spierreuma is een aandoening die gepaard gaat met spierpijn en stijfheid in de schouders, de nek en de heupen door ontsteking van de pezen en de slijmbeurzen in de gewrichten. Er is geen blijvende schade aan de spieren of de gewrichten. De reguliere behandeling van spierreuma is gericht op het verminderen van ontsteking, met niet-steroïde ontstekingsremmers (NSAID’s) of corticosteroïden. Sommige mensen zijn daarbij gedoemd om levenslang corticosteroïden of andere pijnstillers nemen.
Drie belangrijke factoren bij spierreuma zijn echter goed aan te pakken, maar dan wel multidisciplinair. De auto-immuniteit heeft veelal te maken met voeding en/of het gebrek aan voedingssupplementen (Mesologie). Interne en fasciale fixaties, die via de vliezen (fascia) belemmeren om goed te kunnen bewegen, waardoor de doorbloeding verminderd, afvalstoffen zich ophopen en ontstekingen veroorzaken (Osteopathie). Een verlaagde aanmaak van cortisol door een verstoorde stressrespons. Vaak zitten psychische stressfactoren, zoals een negatief zelfbeeld in de weg (Psychotherapie).
Kijk ook naar het Webinar-19 van het IMC: over Gewrichtsklachten:
Lees ook verder bij de Kennisbank van het IMC: over gerichtspijnen en spierpijn (Myalgie).