Fluor Albus (witte vloed)

Fluor Albus (witte vloed)

fluor albus door een vaginitisWat is het?

Vaginale afscheiding, ook wel witte vloed (fluor albus) genoemd, is een normaal verschijnsel. In het slijmvlies van je vagina en baarmoederhals (cervix) wordt vocht en slijm aangemaakt. Wanneer dit via je vagina naar buiten komt, wordt dit vaginale afscheiding genoemd. Omdat normale afscheiding kleurloos of wittig is, wordt dit ook wel witte vloed genoemd. Opgedroogde afscheiding is vaak wat gelig. Je afscheiding is normaal gesproken geurloos of ruikt een beetje zurig.

In je vagina leven verschillende schimmels en bacteriën. De bacterie Lactobacillus komt veel voor en maakt melkzuur (lactaat) aan, waardoor je vagina normaal gesproken een beetje zuur is. Wanneer de balans in je vagina verstoord is, kunnen bepaalde schimmels (zoals candida) of bacteriën meer gaan groeien dan normaal. Je vaginale afscheiding verandert daardoor.

Er zijn verschillende factoren waardoor je meer of minder vaginale afscheiding kunt krijgen:

  • Menstruatiecyclus: rondom de eisprong heb je vaak meer afscheiding; ook in de dagen voor je menstruatie kun je meer vocht afscheiden. De kleur en geur van je afscheiding variëren tijdens je cyclus.
  • Seks: wanneer je seksueel opgewonden bent, maakt het slijmvlies van je vagina meer vocht aan.
  • Zwangerschap: bij veel vrouwen neemt de vaginale afscheiding toe tijdens de zwangerschap.
  • Hormoongebruik: wanneer je ‘de pil’ (orale anticonceptie) of oestrogenen gebruikt, heb je meestal meer afscheiding.
  • Pessarium: vrouwen die een pessarium gebruiken ervaren meestal meer vloed.
  • Overgang (menopauze): na de overgang wordt je vagina meestal droger en neemt de afscheiding dus af.

 

Het ánders kijken van het IMC

Je vaginale afscheiding (fluor albus) kan ook veranderen van kleur, geur en structuur. Meestal wordt dit veroorzaakt door een verstoring van de balans tussen de bacteriën en schimmels die zich van nature in je vagina bevinden. Je kunt dan een vaginale schimmelinfectie (te veel schimmels) of bacteriële vaginose (te veel bacteriën) krijgen. Oorzaken hiervoor zijn het gebruik van vaginale spoelingen of deodorant, wassen van de vagina met zeep, een verminderde weerstand, suikerziekte (diabetes mellitus), gebruik van antibiotica en zwangerschap. Ook seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) kunnen je vaginale afscheiding veranderen.

  • Wanneer je relatief veel schimmels in je vagina hebt, heb je een vaginale schimmelinfectie, ook wel candida-infectie genoemd. Dit is geen seksueel overdraagbare aandoening (soa). Symptomen van een vaginale schimmel zijn een witte, brokkelige afscheiding en vaginale jeuk.
  • Een andere veelvoorkomende oorzaak voor veranderde vaginale afscheiding is bacteriële vaginose. Je hebt dan relatief veel bacteriën in je vagina. Ook dit is geen soa. Je afscheiding heeft meestal een kenmerkende geur en ruikt naar rotte vis.
  • Een infectie met de parasiet Trichomonas veroorzaakt een stinkende, geelgroene, schuimende afscheiding. Je kunt jeuk hebben en pijn bij het plassen en vrijen ervaren. Trichomonas is een soa.

 

Wat kan het IMC?

Voorkom een disbalans tussen de bacteriën en schimmels in je vagina. Gebruik geen zeep, vaginale spoelingen, intiemsprays of vaginale deodorant, maar spoel je vagina alleen af met water. Sommige vrouwen hebben meer last van afscheiding (fluor albus) als ze synthetisch ondergoed, inlegkruisjes, geparfumeerde tampons of maandverband gebruiken. Het kan helpen om katoenen onderbroeken te dragen en strings te vermijden omdat deze makkelijker bacteriën uit de anus naar de vagina verplaatsen. Ook slapen zonder ondergoed kan helpen.

Mesologisch kunnen we onderzoeken de oorzaken van de verandering in de vaginale flora. Dat kan gelegen zijn in de darmflora, of in de voeding of een fixatie van de structuren in het bekken.

Lees ook verder bij de Kennisbank van het IMC: over de menstruele cyclus. en menstruatiestoornissen.