Menstruatiestoornissen

Menstruatiestoornissen

Menstruatiestoornissen

Wat is het?

Er zijn verschillende menstruatiestoornissen. In het IMC hebben we veel ervaring met alle soorten, waarbij dit oorzakelijk aanpakken.

Men spreekt van primaire amenorroe, wanneer de menstruatie op 16-jarige leeftijd nog niet is opgetreden. Er is van secundaire amenorroe sprake wanneer ten minste drie cycli zijn overgeslagen. Meestal is er een hormonale dysfunctie in het spel, waarbij emotionele factoren, sterk gewichtsverlies (anorexia), fanatiek sporten en medicijngebruik een rol kunnen spelen.

Bij volwassen vrouwen stelt men ten onrechte nogal snel de diagnose vervroegde menopauze. Onregelmatige menstruatie of overvloedig bloedverlies dienen nauwkeurig uitgevraagd te worden. Ook tussentijdse bloedingen zijn tekenen van hormonale stoornissen.

 

Men spreekt van dysmenorroe bij cyclus-gebonden pijn onder in de buik en rug, voorafgaand aan of in het begin van de menstruatie. Begeleidende verschijnselen kunnen zijn misselijkheid, duizeligheid, hoofdpijn en moeheid.

 

Het ánders kijken van het IMC

Bij het premenstrueel syndroom (PMS) treden klachten op in de tweede helft van de cyclus. De verschijnselen zijn divers, zoals gespannen borsten, opgeblazen gevoel, hoofdpijn, prikkelbaarheid, agressie, angst, moeheid en depressie. In de reguliere geneeskunde worden vooral prostaglandine­ synthetaseremmers en orale anticonceptiva voorgeschreven. Dat zijn in onze ogen symptoombestrijders, soms nuttig, maar met bijwerkingen.

Gezien de complexiteit van de menstruatiestoornissen zijn ook hier de integratieve vormen het meest van toepassing, zoals in het IMC wordt samen gewerkt. Er wordt niet alleen gekeken naar de functie van organen als de ovaria, hypofyse en bijnieren, maar tevens naar de noodzakelijke grondstoffen (vetzuren, vitaminen, mineralen) en naar drainage van het kleine bekken bij congestie.

 

Wat kan het IMC?

  • De homeopathische kennis van de Mesologie heeft een belangrijk arsenaal en een jarenlange ervaring op het gebied van menstruatieklachten. Voor de geneesmiddelenkeuze zijn vele factoren van belang, zoals algemene symptomen, aard, plaats, uitstraling, modaliteiten, sterkte en duur van de menstruatie. De medicatie is altijd individueel gericht.
  • In de fytotherapie (Mesologie) zijn verschillende planten met een oestrogeenachtige werking bekend. Bij de behandeling houden we rekening met verschijnselen van onder meer de hypofyse, de schildklier en de bijnieren.
  • De Osteopathie kan een uitkomst bieden wanneer rug-, nek- en hoofdpijnklachten op de voorgrond treden.
  • De osteopathie kan ook de inwendige organen in het onderzoek betrekken.

 

Casus: Menstruatie-Frustratie

Patiënte, 19 jaar komt met de klacht: een keer per maand hele heftige buikpijn bij de menstruatie, met het gevoel van een mes in de vagina. De klacht gaat maandelijks gepaard met misselijkheid en sterke aandrang tot stoelgang. De pijn is aanwezig sinds de 1e menstruatie, 7 jaar geleden. Via de huisarts alle conceptiepillen geprobeerd en een spiraaltje. Het mocht allemaal niet baten, de klacht bleef iedere maand opnieuw opspelen.

Bij onderzoek trof ik een sterk opgeblazen buik en knalharde darmen met weinig mobiliteit. Nader onderzoek wees op een uterus in retroflexie (achterover gekantelde baarmoeder). Uit verder onderzoek blijkt patiënte gluten- en gist-intolerant.

In het begrip van deze ‘onbegrepen klacht’: vanuit de gluten en gist is de buik van jongs af aan opgezwollen en verhard. Maandelijks groeit de baarmoeder qua spier en slijmvlies en heeft daar ruimte voor nodig. Die ruimte is er niet, met krampen van de baarmoeder en darmen tot gevolg, druk op het rectum en hormonale misselijkheid.

De oplossing is simpel: medicatie voor de darmen, gluten- en gistvrij-dieet, bevrijding van het darmpakket en eventueel, indien nodig de uterus.

Fijn dat SOLK ook begrepen kan worden, het vergt slechts ándere kennis.

 

Lees ook verder bij de Kennisbank van het IMC: over menstruatieklachten, menstruele cyclus, overgang (menopauze), fluor albus., premenstrueeel syndroom.